una mica de tot arreu

Cervera. Vila del Llibre. Jornada Solidària (1)

Hi havia anunciada aquesta Jornada Solidària aparellada amb la Vila del Llibre i era una sorpresa veure com aniria tot plegat. El lloc on és celebrava és al Col·legi de la Sagrada Família.

A l’entrada la impressió que es tenia era molt favorable. S’hi trobava una exposició amb fotografies de Xulio Ricardo Trigo sobre Les Viles del Llibre, feta en record i commemoració dels darrers 5 anys de viles amb una galeria de retrats d’autors i creadors i persones que hi han participat i les han fet possibles.

Just en aquesta imatge hi reconeixíem el carrer Major de Cervera cosa que despertà el record inolblidable dels quatre anys que la ciutat va poder gaudir amb aquest esdeveniment.

Mai havíem vist el carrer Major com en aquells díes. Mai havíem tingut ocasió de conéixer tants escriptors…. Ara farem un recorregut per l’exposició on els rostres d’escriptors i escriptores, la majoria d’ells i elles, havíem tingut el gust de veure’ls a Cervera, quedaven mirant el públic.

Fantàstiques les fotografies en blanc i negre.

Molt encertada la presentació.

Cares conegudes de gent propera: la cerverina Rosa Fabregat.

Un apartat dedicat als Encants del Llibre que, en el cas de Cervera ,dissortadament, hem perdut. Un espai tan reexit que ara només serveix per omplir-se de pols. Havia estat seu del “Museu del Blat i la Pagesia” i es va desmantellar perquè l’immoble havia de destinar-se a Seu d’Entitats. No va ser possible fer-ho realitat i, en motiu de la celebració de Cervera, Vila del Llibre es va destinar aquell espai a Encants del Llibre. Dons apa, ara tancat i barrat, per decisió dels que manen!

En primer pla, l’escriptora Carme Riera, que també vam tenir el plaer de veure-la a Cervera en una edició de Vila del Llibre.

A la dreta, Laura Borràs, que també va passar per la nostra ciutat.

Aquí es veu Pilarín Bayés que com molts i moltes, vam tenir el gust de conéixer-la.

Tornem a trobar Rosa Fabregat, farmaceutica i escriptora, filla de Cervera. Va néixer al carrer Major ben a prop d’aquest col·legi.

Aquí es veuen les fotografies de l’equip humá que fa possible l’organització d’una Vila del Llibre.

Un cap vista i admirada l’exposició reconeixent quantitat de rostres, cal pujar les escales per entrar al Col·legi de la Sagrada Família. Cal dir que aquesta expsicióes podrà veure a Cervera fins a mitjans de desembre.

En les edicions de la Vila del Llibre que hem viscut a Cervera ens tenien acostumats a que la posada en escena sempre era un element a sumar. En petita escala també hem trobat alguns espais arreglats amb els llibres com a elements decoratius.

La gran Sala Noble que dóna al carrer Major s’havia habilitat per fer-hi activitats. En aquest cas es tractava de l’anunciada Taula Vila del Llibre amb el títol : Què han significat les Viles?

D’esquerra a dreta hi participaven: la cerverina Maria Dolors Sàrries, d’Editorial Meteora, l’escriptora, Coia Valls, l’escriptor i fotógraf, Xulio Ricardo Trigo i Enric Bono, Director de VILADELLIBRE. CAT.

Mentre tenia lloc aquesta Taula tota l’estona anven passant imatges de les quatre edicions de Vila del Llibre que es van fer a Cervera. Quins record, quina gentada participant-hi, quants escriptors coneguts presentant i signant les seves obres, quina descoberta d’alguns espais del carrer Major que tothom desconeixia, quin aprofitament d’altres que se’n feia escàs ús…en fi, tot plegat, portava a un enyorament i unes ganes de tornar a veure el carrer Major formant part d’aquesta activitat que el magnificava i el feia lluïr com mai s’havia vist. És d’esperar que més endavant els ciutadans poguem tornar a gaudir d’una Vila del Llibre.

Dolors Sàrries, que veieu a l’esquerra de la fotografia, com editora i com cerverina, ha fet una valoració molt positiva del que van representar per Cervera les quatre edicions de la Vila del Llibre.

Estaria bé que se’ns hagués comunicat des de la Paeria perquè no va entrar aquesta activitat als pressupostos del 2019, per seguir fent-la el 2020. Va arribar la pandèmia i potser s’hauria hagut de deixar córrer però, de cap manera, abandonar el no tornar a fer-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: