una mica de tot arreu

“A la recerca del temps perdut” Visita a l’espai museitzat. L’alcova-cambra (25) (4)

Amb aquest post i, han sigut vint-i-dos, queda per enllestida tota la informació donada sobre els espais que es van museitzar. Es van anar visitant durant bastant temps en grups ben petits, en primer lloc per la Covid, però també per les dimensions d’alguns llocs que no permetien massa gent.

La quantitat de visites va ser important i pel que fa al seguiment dels posts també ho ha sigut. Per tant cal donar les gràcies a totes les persones que, en un moment o altre, han vist aquesta seriació.

Seguim fent el darrer recorregut, que vam encetar ahir, per la part del lloc destinat a dormitori.

En aquest racó hi llueix un estor que té més de cent anys.

Francesc Bonet Estela i Ramona Trilla Carulla.

A la nit es podia necessitar l’orinal que quedava discretament guardat dins la tauleta de nit.

Un estri per rentar-se amb un suport per posar-hi la tovallola per eixugar-se.

Aquestes enagües són una de les peces més maques de la col·lecció de roba blanca. Eren llargues fins els peus però, per poder-les portar en algun moment, es van escurçar. Veure-les al natural resulten soprenents per l’habilitat amb que estan fetes.

La tauleta de nit de caoba, una peça sempre necessària en una habitació.

A l’espai de l’esquerra d’aquest magnífic armari s’hi podien veure uns quants vestits de nena fets per Ramona Bonet Estela que va portar la seva neboda, Carme Bonet Trilla.

El títol de “A la recerca del temps perdut” ha permés transitar per diferents periodes en un temps de més de 100 anys i veure els canvis que s’han anat produïent en quasi bé tots els àmbits. Un exemple claríssim és aquest vestit tan minimalista que va ser portat per un bateig fa dotze anys i, contemplar a continuació el que hi ha al darrere. que també es va portar per un bateig però fa més de cent anys. Mireu la següent imatge i veureu com és d’impressionant la diferència.

En primer pla l’esmentat vestit de bateig que portà el meu pare, Francesc Bonet Estela. Al darrera i sostinguts amb diferents classes de penjadors, de ferro i de fusta, que tenen una pila d’anys, s’hi podia veure una mostra de totes les peces de roba interior que es conserven de Josefa Bonet Sobrevila i que totes estan per estrenar. Formaven part del seu aixovar.

Tenint en compte que agradà molt a tothom de poder-les veure i tocar i que no es van fotografiar una per una les podeu observar en aquestes fotografies que reflexen com va quedar l’espai expositiu de la mostra “Cosir de blanc” que es va fer a la Capella de la Mare de Déu de l’Incendi, en homenatge a Ramona Bonet Estela quan va morir a l’edat de 99 anys. Poc li faltava per complir-ne cent.

Posada en uns maniquís es veu la roba interior, tota de cotó i molt treballada. En primer terme i d’esquena es veu una camisa de dormir i el gorro de conjunt amb una bona llaçada que el cenyia.

A l’esquerra les enagües que heu vist en una altra fotografia. Es van retallar ja que eren llargues fins els peus.. Al costat una camisola d’hivern amb màniga llarga i unes calces. El següent conjunt s’hi veuen uns sostenidors i unes altres enagües i, a l’extrem, una preciosa camisola curteta, d’estiu, amb un altre model de calces.

Totes les peces estaven fetes a mà i tenen més de cent anys. En primer pla, la camisa de dormir i un dels gorros dels que es posaven les dones a la nit.

Els sostenidors, les engües, la camisola d’estiu i les calces, vistes de més a prop. Aquestas classe de calces, amb una gran obertura al mig, van cridar molt l’atenció de tothom. Un peça ben curiosa. A l’aixovar n’hi havia moltes però només se’n mostraven dos models.

Aquesta fotografia tanca tota la informació sobre “A la recerca del temps perdut”. Es tracta d’una petita obra d’art que va sortir de les mans de Ramona Bonet Estela. Inicialment era un peça per cobrir un llit de matrimoni però ella va tenir l’habilitat de fer-ne una reducció per poder-la posar al llit blanc que han dormit tots els bebés de la família.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: