una mica de tot arreu

“A la recerca del temps perdut”. Visita a l’espai museitzat. L’alcova-cambra (23) (2)

Seguim fent el recorregut per aquest primer espai que forma part de l’alcova-cambra. A més de tot l’explicat en l’anterior post aquí també hi ha altres coses que cal tenir en compte, com és el cas de les cortines. En aquest lloc es veu molt bé les diferents èpoques a que pertanyen cadascuna d’elles. Les que podeu veure a continució embelleixen una finestra interior i deuen tenir uns setanta anys. Llueixen aplicacions de flors brodades damunt el teixit.

Aquí es poden veure els treballs de brodat amb més detall.

La que decora el balcó és la més moderna. Deu tenir entre trenta-cinc i quaranta anys.

La que està a dins de l’alcova és la joia de la corona ja que deu tenir més de cent anys. Se’ls hi deia “estor” a aquesta classe de peces que embellien finestres i balcons.

Damunt aquestes cadires d’època s’hi podien veure uns quants coixins molt treballats. Els havien fet les dues cosines germanes que van entomar el saber cosir de les seves mares: Basilia Boquet Estela i la seva cosina germana Ramoneta Bonet Estela.

En aquesta primera fotografia Basilia Boquet Estela. Ella no va seguir el camí del cosir de blanc, sinó que es va dedicar tota la vida a fer de modista, treballant amb roba de color.

La seva cosina germana, Ramoneta Bonet Estela. Són les que van fer aquests coixins i eren ben jovenetes quan els van enllestir.

Els tocadors eren peces de mobliari que es trobaven a les habitacions. Al de l’habitació dels meus pares, sempre parlant del primer pis, el de la família, tota la vida s’hi han vist aquestes dues fotografies dedicades i el platet, amb l’ampolla i el vas, que tot plegat feien un joc molt de l’època que, en teoria servia per beure aigua però, que més aviat funcionava com un element decoratiu.

Un antic quinqué, molt bonic, il·lumina el moblet. Hi destaca un joc de tocador, mirall i raspall, que també eren peces clàssiques que es podien veure a les habitacions de moltes llars. Un parell de gerros de vidre completen la decoració. Al calaix del mig s’hi exposaven una col·lecció d’ulleres. La majoria per millorar la visió i, algunes, de sol.

Aquí es veuen millor.

Aquestes properes fotografies mostren una petita mostra de bijuteria que, com podeu veure, tenen un aire d’una altra època. El monaderet de plata també és un clàssic. N’hi havia de diferents mides i estaven fets amb una malla molt tupida.

Les dues bossetes de pell servien per guardar escapularis o alguna altra peça de tipus religiós.

Fa uns cinquanta anys es portava molt fer targetes, impresses o escrites a mà, que s’enviaven, via correu, a la família i als amics per comunicar el naixament d’un bebé.

Aquest supercotxet és el que em pasejaven a mi quan era petita. Recordo haver-lo vist moltes vegades en aquest segon pis però, tenint en compte que era molt gran i devia fer la seva nosa, el van donar. M’agradaria haver-lo conservat però amb tant embalum la feina es encabir-ho.

Aquest billet de 50 pessetes té la seva història. Les dues cosines germanes, Miquela Boquet Estela i Ramoneta Bonet Estela treballaven cosint de blanc a un taller que hi havia al Passeig de l’Estació a la casa anomenada “cal Cirera”. Doncs resulta que la Miquela va tenir cura d’un encàrrec molt delicat i laboriós i li van pagar aquestes cinquanta pessetes. Es va impressionar tant que va dir que mai les gastaria i així va ser. Les guarda la seva família de record. Hi ha la data escrita: setembre de 1934.

Aquesta peça que veieu completa, que és de la familia, es desconeix si ningú n’ha fet mai ús. És un objecte sorprenent i desconegut. Però té nom: “cilici”. Era un estri que es feia servir com a penitència o sacrifici.

Cosit a la tela hi ha una malla de ferro de la que hi suten un conjunt de burxes ben punxegudes que, en lligar-ho i apretar damunt la pell, forçosament havia de produïr força dolor i, fins i tot ferides.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: