una mica de tot arreu

“A la recerca del temps perdut”. Visita a l’espai museitzat. Habitació blava (10) (3)

Amb aquest post queda enllestida tota la informació que s’exposava a l’habitació blava. Tenint en compte que el tema principal era les Primeres Comunions i que s’ha informat sobre les tres primeres generacions de la família ara, per acabar, toca posar cara a la quarta generació.

Situem-nos una mica perquè resulta un pèl complicat:

Carme Estela Ganyet, era la germana gran de les tres de la primera generació. Fou mare de Basilia Boquet Estela, de la segona generació que, al seu torn, va ser la mare de M. Carme Carcasona Boquet, tercera generació. M. Carme va tenir dos fills, Manel i M. Carme Cucurull Boquet. Queda ben clar que aquests dos germans són la quarta generació.

Maria Estela Gañet, segona germana de la primera generació, fou la mare de Teresita Peropadre Estela, segona generació, que va ser mare de M. Roser Casulleras, tercera generació i…arribem a la quarta generació amb la Primera Comunió de la seva filla petita Montserrat Anglarill Casulleras. De la gran, M. Tresa no disposem de fotografies ni recordatoris de la seva Primera Comunió.

Del germà sí, Jordi Anglarill Casulleras.

El seu recordatori. Va fer la Primera Comunió al 1980. Fa més de 40 anys per tant els seus fills ja són cinquena generació.

Josefina Casulleras Peropadre, tercera generació i germana de M. Roser, va tenir dos fills: un nen, Jordi i una nena, Gemma Rovira Casulleras, també quarta generació. Ambdos tenen fills que són ja de la cinquena generació.

Dibuix del recordatori.

Escrit del recordatori. Va fer la Primera Comunió al 1984.

Per la banda de la germana petita de la primera generació, Montserrat Estela Gañet fou mare de Francesc Bonet Estela, segona generació, que en va tenir dos de fills, Antoni sense descendència i M. Carme, ambdos de la tercera generació. M. Carme, va tenir dues filles, Judit i Vanesa, que ja són quarta generació.

Recordatori de Primera Comunió de Judit Carcasona Bonet.

Com podeu veure aquests recordatoris no s’assemblen de res als d’abans. Fets amb una cartolina a la que s’hi enganxava una fotografia i, embellits amb un dibuix fet i pintat a mà i amb l’escrit personalitzat, resulten del tot entranyables.

Va fer la Primera Comunió l’any 1983.

Pel que fa a la seva germana Vanesa el recordatori es va fer igual que el de la Judit.

El post presenta ara tres recordatoris escollits de tota la quantitat que es mostraven a l’espai expositiu. s’han triat perquè són els més antics que tenim a la col·lecció.

Any 1909. La Primera comunió feta a Cervera però el recordatori imprés a l’imprempta Pagés de Lleida.

Un altre procedent de Barcelona.

Datal al 1914.

I un tercer, d’una Primera Comunió local.

És de l’any 1913 i el van imprimir a Tipografia Minerva. Una empresa que porta més de 100 anys al servei de la ciutat.

D’aquests recordatoris més que centenaris passem a mostrar-ne uns altres que, en un moment determinat, es van posar de moda. Mirant l’extensa col·lecció que tenim a casa s’hi troben, per èpoques, diferents estils. No ens podem parar en cadascun d’ells perquè amb més de 100 anys no acabaríem. Sí que fa gràcia veure aquesta moda dels anys seixanta en que el nen o nena hi sortia fotografiat en unes atractives imatges en blanc i negre.

En primer lloc podeu veure una nena, que sembla un angelet, que de fet ho era, i que ens va deixar en plena joventut. Sempre recordada i enyorada. Va ser una estimada companya de treball: Rosa M. Fonoll Campá.

En aquest temps es portaven túniques però sembla que també vestits merengue ja que aquestes dues properes fotografies en donen fe.

A la primera, Jordi Allué Balcells.

Va fer la Primera Comunió el dia 5 de juny de 1966

Roser Palomero Vendrell que sembla que va ser fotografiada pel recordatori a l’esglésis de Sant Antoni va rebre la Primera Comunió a Montserrat. Això potser explica que portés aquest vestit.

Isidre Balcells Arbonés, cosí germà del Jordi, la va fer un any després.

Al mes de maig de 1967.

Seguim amb l’espai expositiu de l’habitació blava que, com s’explicava,en anteriors posts, l’únic que ha variat amb els anys és el color de la decoració. En l’època de Primeres Comunions estava banyada de rosa com en donen fe aquestes fotografies en les que hi ha Judit i Vanesa Carcasona.

Aquesta imatge també dóna informació del terra que hi ha: hidràulic. Ara està tapat amb fusta però resta molt ben conservat.

Dins l’armari i en els calaixos que hi ha s’hi mostraven peces de roba de quan Jusit i Vanesa eren petites.

S’hi veien uns quants vestits i tota la roba:cortines, colxes…de quan l’habitació estava decorada en rosa. Ho guardem tot!!!!!

Un vestit de niu d’abella per nena d’onze o dotze anys. Impensable que el portin avui les d’aquesta edat!!!!

Detalls. La tela de cotó era rosa i blanca i tenia dues versions per combinar.

Al calaix un conjunt de bebé.

Un altre conjunt de bebé que porta posat, en mode estiuenc, Judit Carcasona Bonet, com podeu veure a la fotografia.

El calaix de la part de baix de l’armari també exhibia peces de quaranta set anys enrere.

Amb aquestes imatges queda per enllestida tota la informació que es donava per mitjà de l’habitació blava. Pot resultar una mica complicat el seguiment de tantes generacions però el que interessa és veure el canvi, els pas del temps perdut, a través dels vestits, els recordatoris…de tot un món que ja és història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: