una mica de tot arreu

“A la recerca del temps perdut”. Visita a l’espai museitzat. Habitació blava (9) (2)

Seguim a l’habitació blava que, com heu pogut veure en el post anterior, estava dedicada principalment al tema de les Primeres Comunions.

Ara, i per ordre cronològic, podreu veure les fotografies de les diferents generacions que s’hi mostraven. En primer lloc trobareu les imatges de les filles i fills i dels néts i nétes de les tres germanes de “ca la Calamanda” i/o “ca la Basilia” la Carme, la Maria i la Montserrat.

De la Carme Estela hi mostrem les seves filles: Basilia i Miquela Boquet Estela i les seves nétes: M. Carme, Tresa i Lurdes Carcasona Boquet.

De la Maria Estela els seus fills i filles: Paquito, Tomás, Teresita i Montserrat Peropadre Estela (de Montserrat i dels seus fills no tenim fotografies de la Primera Comunió). Pel que fa a les nétes/néts de Maria Estela s’hi mostra Joaquim Peropadre, fill de Tomàs Peropadre Estela, de Teresita Peropadre Estela les seves filles, M. Roser, Maribel i Joan Casulleras Peropadre (d’aquest només tenim el recordatori). De l’altra germana, Josefina, no es disposa de fotografies ni recordatoris.

De la Montserrat Estela hi veureu els seus dos fills Ramoneta i Francesc Bonet Estela i els seus néts, fills de Francesc Bonet Estela, M. Carme i Antoni Bonet Trilla.

Comencem dons a veure les fotografies.

La Basilia Boquet Estela, filla de la Carme Estela.

La seva germana Miquela Boquet Estela.

Aquest recordatori està fet a l’impremta Salat que estava situada al carrer General Güell, al mateix lloc, on anys més tard, hi hagué la impremta Rosich. El seu propietari era Josep Salat Fornells.

Per part de la germana segona, Maria Estela Gañet, podeu veure el seu fill Paquito Peropadre Estela, que va morir al cap de poc temps.

L’altre fill, Tomàs Peropadre Estela, que va ser metge.

La filla gran, Teresa “Teresita” Peropadre Estela. De la seva germana petita Montserrat no disposo de cap fotografia de Primera Comunió.

Per la part de la germana petita, Montserrat Estela Gañet, que era la meva àvia, hi podeu veure la meva tieta i el meu pare en la mateixa fotografia, ja que van fer la Primera Comunió junts. Són unes imatges fetes a l’estudi de Joan Galceran que estava al carrer Major, 49.

Aquest és el seu recordatori, que el trobo ben atípic, ja que en comptes de posar-hi els anys que tenien en fer la Primera Comunió, com feia tothom, hi van posar la data de naixement. També és curiós que posessin “Paquito” que era la paraula carinyosa amb que el cridaven, per en comptes de Francesc, com van fer amb els seu estimat amic “Paquitet” Vidal. També em crida l’atenció que estigui escrit en castellà i l’altre, el del “Paquitet”, en català.

Aquest és el recordatori del “Paquitet” Francesc Vidal. El recordatori està fet a Cervera i hi posa Llibreria Batalla que no tenia impremta. Quan rebia algun encàrrec ho feia imprimir a alguna de les impremtes de Cervera d’aquell moment, Salat o Minerva, o alguna impremta de fora de Cervera.

Ara fem un salt cap a l’altra generació, la tercera. La nèta de Carme Estela Gañet i filla de Basilia Boquet Estela és M. Carme Carcasona Boquet a qui vèiem portant el bonic vestit que es podia admirar a l’espai expositiu de l’habitació blava.

La seva germana Teresa Carcasona Boquet porta el mateix vestit. Va fer la Primera Comunió a Sant Antoni. L’acompanyen els seus pares, Salvador Carcasona i Basilia Boquet Estela i la seva germana M. Carme.

La tercera filla, Lurdes Carcasona Boquet, es portava uns quants anys amb les seves germanes i, en fer la Primera Comunió, no va poder portar el mateix vestit que la M. Carme i la Tresa. Era el temps de les túniques.

Crida l’atenció el lloc on van imprimir el seu recordatori: a l’Imprempta Casulleras de Barcelona. Resulta que l’espós de la cosina
germana de la seva mare es deia Casulleras i la seva família tenia una imprempta a la ciutat comtal. D’aquí ve el fet.

Acompanyada dels pares, Salvador Carcasona i Basilia Boquet, la germana, M. Carme Carcasona Boquet, una amiga, Magda, i dues cosines germanes de la seva mare, a l’esquerra, Montserrat Peropadre Estela i el seu fill Tomàs Vaguer Peropadre i, a la dreta, Ramoneta Bonet Estela, es dirigeixen cap a Santa Maria.

Joaquím Peropadre, fill de Tomàs Peropadre Estela. Com que el seu pare treballava de metge a Martorell els recordatoris els van fer en una impremta d’aquesta ciutat.

Va fer la Primera Comunió a Montserrat.

M. Roser Casullera Peropadre, la filla gran de Teresita Peropadre Estela.

La seva germana petita, Maribel Casullera Peropadre. Ens va deixar tot el reportatge de la seva Primera Comunió i el blog li va dedicar un post. Va resultar entranyable. Aquí la podem veure entre la seva mare Teresita Peropadre Estela i el seu pare Joan Casulleras.

Aquest és el seu recordatori que, com no podia ser d’altra manera, el van imprimir a Barcelona, als tallers dels familiars del seu pare, de cognom Casulleras.

De la seva germana Josefina no es disposa d’informació sobre aquest tema.

Pel que fa al germà petit tenim un parell de models de recordatoris. Aquest fet amb una base de paper vegetal, que es portava molt en aquell temps.

I aquest altre, seguint la tradició familiar també va ser imprés als tallers Casulleras al carrer Villarroel de Barcelona.

En aquestes properes fotografies i, tancant aquesta tercera generació, podeu veure els néts de Montserrat Estela Gañet i fills de Paquito Bonet Estela, M. Carme i Antoni Bonet Trilla. Les fotografies estan fetes a l’establiment que tenia Gómez Grau al carrer Major, 115.

Es van fer diferents models de recordatoris. Un molt antiquat imprés a la impremta Rosich.

Un altre model molt més modernet. Escrit en català!

Antoni Bonet Trilla en una imatge d’estudi.

El seu recordatori resulta curiós perquè se’n va fer càrrec la llibreria “La Acadèmica” que tampoc van tenir impremta pròpia. Recollien comandes.

Va fer la Primera comunió tres anys més tard que la seva germana i el recordatori ja està escrit en castellà!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: