una mica de tot arreu

“A la recerca del temps perdut” Visita a l’espai museitzat. Habitació blava (8) (1)

Aquesta és una habitació infantil en la que s’hi van exposar principalment coses relacionades amb les Primeres Comunions. Es un espai que deu fer molts i molts anys que es manté igual. L’únic canvi han sigut les tonalitats en la decoració en la que ara hi domina el blau.

És l’habitació on vaig néixer. La família no vivia en aquest pis però l’habitació dels pares, l’anomenat “quarto gran”, estava damunt el forn, cosa que a l’hivern resultava perfecte però, com que jo vaig arribar al món a primers d’agost, la calor no era apta per parts. Per tant la meva mare em va tenir aquí en un gran llit del que encara en conservem la capçalera.

Com podeu veure s’ha ambientat per informar com eren les Primeres Comunions al llarg dels anys. Farem el recorregut veient: fotografies, vestits, recordatoris, regals…relacionats amb aquest esdeveniment que, en uns altres temps, era obligatori per tothom i es celebrava molt.

El mirall de l’armari reflexa els prestatges de l’altra banda on hi ha una col·lecció de fotografies que donen fe del pas del temps i de la manera de vestir per fer la Primera Comunió des de més de cent anys enrere, fins a finals del segle XX.

Damunt aquesta tauleta, coberta amb un tapete fet per Ramona Bonet Estela, que era una gran brodadora però que, en fer-se més gran, va dedicar-se més a fer mitja i ganxet, degut a que no hi veia tan bé, s’hi troben dues fotografies de les que es feien per record. També s’hi veuen alguns recordatoris dels que, sovint, se’n feien de dos o tres models. Els dos platets de porcellana de Rosenthal van ser un regal quan va fer la Primera Comunió la primera de la cinquena generació de “cal Delfin”, Judit Carcasona Bonet. El va rebre de la família del Dr. Joan Boronat.

Carme i Antoni Bonet Trilla fotografiats per la seva Primera Comunió

.Aquí es veu amb més detall la foto feta a l’estudi de Gómez Grau així com els dos models diferents de recordatori.

Detall de la fotografia. Normalment, a qui feia un regals se’ls hi donanva un recordatori, però als de la família i altres de compromís se’ls hi entregava una d’aquestes fotografies. Com podeu veure el cartronet on la posaven ja venia preparat.

La medalla, el llibret i els guants encara es conserven. El vestit no perquè va ser reformat per portar-lo com roba de carrer.

Antoni Bonet Trilla. Tot i que la fotografia no és del mateix any sí que repeteix el decorat de l’anterior ja que està feta al mateix estudi, Gómez Grau.

Detall dels platets de porcellana abans esmentats. Aquesta capsa és una petita obra d’art feta amb roba flonja obra també de Ramoneta Bonet Estela que tenia unes mans de plata.

En aquests primer calaix s’hi pot veure la medalla de Primera Comunió, corones de diferents èpoques i un llibret molt antic.

Al calaix del mig s’hi exposaven tres llibrets més.

Al calaix de baix s’hi trobava una bossa per penjar a la cintura i un parell de jocs de guants.

Damunt el llit hi havia escampada una part de la col·lecció familiar de recordatoris de Primera Comunió. Aquí podeu veure els dels darrers anys, ja més moderns, així com un conte dels anys seixanta que s’acostumava a regalar a les nenes per aquesta festa i que es deia “La Primera Comunión de Julita”

Al darrere del reguitzell de recordatoris s’hi veuen unes fotografies de molts anys enrere. Observeu quina decoració més elaborada hi feien al cartró al que hi estaven enganxades.

Aquí comença la corrua de recordatoris. Els primers tenen més de cent anys. Estan datats a principi de 1900.

El quadres que es veuen a la paret exhibeixen imatges religioses. molt típiques d’altres èpoques. Aquest Nen Jesús forma part de les imatges que sempre he vist a casa.

Fixeu-vos amb les bigues originals que deuen tenir anys i més anys.

Damunt d’una cadira amb un respatller molt treballat, s’hi exposava el vestit de Primera Comunió fet amb teixit de plumeti i cosit a mà, que van portar el dia de la seva Primera Comunió, Judit i Vanesa Carcasona Bonet.

La nina vestida de Primera Comunió era un dels regals més corrents que es feien a les nenes per aquesta celebració.

Aquests prestatges donen suport a les fotografies on hi ha tres generacions de la família.

Més regals de Primera Comunió. La figura del Nen Jesús era un altre element que s’anava repetint.

També podeu veure unes mantellines que eren aquelles peces, blanques o negres, que havien de portar les nenes, noies i dones al cap quan anaven a l’església.

A la fotografia Carme i Antoni Bonet Trilla anant a beneir la palma. Carme porta una d’aquestes mantellines i l’abric de l’uniforme del Col·legi de la Sagrada Família. Durant molts anys sempre portava l’abric blau mari. El nou es reservava pels dies festius i, quan el vell es feia malbé, el nou passava a ser el de diari i se n’estrenava un altre d’igual.

En el proper post podreu veure, una per una les fotografies de Primera Comunió exposades, tot i seguint un ordre cronològic.

Recordeu que de les àvies que sabien tant cosir de blanc van quedar dues filles sevesque van heretar aquest art: la meva tieta, Ramona Bonet Estela i la seva cosina german Miquela Boquet Estela. La Miquela va ser la que va tenir cura de fer el vestit de Primera Comunió de la meva cosina, M. Carme Carcasona Boquet, que és el que podeu veure en aquesta imatge, junt amb els complements que hi portava: medalla, rosaris, bossa…

La Miquela em va fer el meu vestit, algun any més tard, idèntic a aquest. L’únic que va canviar va ser el teixit. Aquest era d’organdí i el meu d’una tela bonica però més portable ja que es va poder aprofitar per, un cop escurçat i arranjat, portar-lo pel carrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: