una mica de tot arreu

Recordant…Sardanes i sardanistes

A Cervera, des de fa molts anys, ha sigut tradició gaudir amb les sardanes. Aquest post, vol retre homenatge a una parella de sardanistes que van ballar en el primer concurs que es va organitzar a la ciutat. Miquel Pont ens va diexar ja fa uns quants anys i, ara fa poc, ho ha fet la seva esposa, Carme Pedrós. Ambdos van fer història participant en aquest esmentat concurs.

Es té constància que a Cervera, d’una manera puntual, s’havien organitzat concursos de sardanes, tant locals com provincials, de colles lliures. Aquests concursos van tenir lloc a la plaça Major, als patis de la Universitat i, al setembre de 1948, a l’antic envelat que cobria tota la plaça Santa Anna, on el Casal hi quedava integrat.

No es disposa de material gràfic ni de cartells, només hi ha aquest que correspon a l’any 1949, quan el concurs es va celebrar al camp d’esports. Un parell de dibuixos de Josep M. Batlle l’adornen.

El primer concurs de colles sardanistes d’una nova època i que s’ha continuat fins avui, tingué lloc l’any 1961 a la plaça Major i fou organitzat per la colla Jovencells. Josep M. Razquin, en aquell moment Paer de la ciutat, fou qui parlà amb els representants de la colla. Amb el suport de l’ajuntament i la col·laboració de diverses empreses cerverines es va tirar endavant el projecte. Am bel temps hi arribaren a col·laborar un centenar d’entitats entre empreses i comerços.

Els tres components de la colla que van tenir cura de l’organització d’aquest concurs van ser: Miquel Pont, Josep M. Llobet i Josep M. Armengol.

Els dansaires que van ballar eren les cinc parelles que podeu veure a la fotografia. Els joves, d’esquerra a dreta són: Josep M. Armengol, Josep Corbera, Josep M. Llobet, Francesc Bravo i Miquel Pont. Les noies: Rosa Rius, Marta Rovira, Carme Torné, Carme Pedrós i Cèlia Martínez.

Ballant al concurs de colles sardanistes a la plaça Major. Cada colla porta un número per la classificació que se sosté damunt un pal perquè sigui ben visible per les persones que fan de jurat.

Una plaça Major ben atapeïda dóna fe de l’èxit dels concursos de sardanes tant pel que fa a la participació de colles com d’assistència de públic.

La cobla, com sempre, està davant de la Paeria damunt d’una estructura de fusta per tenir més visibilitat.

Potser no es compta amb cap fotografia en la que es vegin els balcons tan atapeïts de gent. Sembla que el guàrdia municipal uniformat que es veu a costar de les colles és el Sr. Domenjó.

El concurs de sardanes contempla una sèrie d’actuacions i cal organitzar l’escenificació de totes les diferents parts que són: el galop, la sardana de lluïment, la sardana revessa, una altra sardana de lluïment, la sardana de germanor i l’entrega de trofeus.

Aquesta fotografia datada l’any 1962 o 1963 està feta a Concabella al començament del concurs, ballant la galop. Són els sardanistes de la colla Jovencells: Miquel Pont, Josep Corbera i Josep M. Armengol. Ja s’hi han incorporat altres joves: Rosina Quintana, amb molta gràcia, marca el passos del galop fent voleiar el mocador que porta a la mà. Al seu darrera hi té Carme Pedrós.

En el proper post es seguirà informant sobre sardanes i sardanistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: