una mica de tot arreu

Recordant…Sardanes i sardanistes (2)

La colla Jovencells va començar a ballar l’any 1957. Fou la llavor que va fer possible, quatre anys més tard, com s’ha explicat en el post anterior, l’organització de concursos de sardanes a Cervera. Avui encara aquesta mateixa colla, després d’haver-hi passat diferents generacions de dansaires, segueix sent-ne l’organitzadora.

Les quatre parelles que ballaven i que podeu veure en aquesta entranyable fotografia feta a l’envelat de la Festa Major estaven formades per vuit joves, que van ser la llavor:

D’esquerra a dreta: Pere Camps, Miquel Oró, Josep M. Armengol i Josep Corbera.

Le noies són: Montserrat Guspí, Carme Ortiz, Concepció Puig i M. Dolors Curt.

Al mig s’hi veu els Sr. Olesti Regí que era el que els entrenava.

Era important per la colla assolir un bon lloc a la classifiació i anar obtenint trofeus. Els germans Antonieta i Jaume Miret mostren els trofeus guanyats. Els acompanay el nen Lluís Tosal. Fotografia datada l’any 1963.

El mateix any que la colla Jovencells va organitzar el primer concurs de sardanes, el 1961, va sortir a ballar una nova colla que, amb el nom de Nova Segarra, va tenir una activitat continuada fins a finals de l’any 1979.

Alguns dels dansaires que formaren part de la colla Nova Segarra.

Dempeus i d’esquerra a dreta: Josep M. Noguera, Ramon Pedrós, Marià Trilla Botines, Josep Puig Torres i Jesús Carbonell.

Les noies són: Emilia Martí Suau, Dolors Villarroya Massana, Dolors Tosal, Agnés Carbonell i Elisenda “Lisen” Ferran

El concurs de sardanes de l’any següent, el 1962, ja l’organitzaren les dues colles plegades, a les quals s’hi va afegir l’Agrupació Sardanista, entitat que ja feia molts anys que tenia activitat pròpia amb l’objectiu principal de l’organització puntual de ballades de sardanes a l’estiu per a tothom.

Per tant, des de l’any 1962 fins al 1979, aquestres tres formacions van ser les encarregades de l’organització del concurs anyal de la Festa Major.

En l’XI Concurs de l’any 1972 aquestes van ser les empreses col·laboradores.

El llistat de colles d’aquest mateix any. El número 8 el porta Violetes del Bosc que era una colla fantàstica. Possiblement va guanyar el concurs.

Aquest és el llistat de classificació de les colles del concurs de sardanes de l’any 1975. Amunt i Crits era una colla molt bona que guanyava sovint. La colla de Cervera Jovencells va quedar en cinquè lloc.

L’any 1980, quan la colla Nova Segarra deixà l’activitat sardanística, l’Agrupació va creure convenient i va trobar encertat que la colla Jovencells, tota sola, es fes càrrec de l’organització del concurs.

En aquells moments i, per evitar demanar diners a tantes empreses i cases comercials, la colla es va afegir als grups que col·laboraven amb La Matraca, que portava l’organització de l’Aquelarre, i aleshores, amb els beneficis que es treien de l’Aquelarre, la part que tocava a la colla Jovencells per la seva tasca realitzada en allò que se li encomanava, es feia servir per finançar el concurs. L’única cosa que es demanava i, encara avui es continua demanant a entitats col·laboradores, són els trofeus.

Aquesta font d’ingressos provinents de l’Aquelarre durà uns quinze anys, i a partir d’aquí, i després de negociacions amb la Paeria, es va aconseguir que aquesta es fes càrrec de les despeses. Així fou com el concurs de sardanes passà a formar part com una activitat més de les que es programen per la Festa Major.

Els concursos de sardanes han tingut diferents localitzacions al llarg dels anys. El lloc que ha sigut més habitual és la plaça Major el diumenge de Festa Major al migdia. En aquesta fotografia, que ja ha estat editada al post anterior, es veu com a la plaça Major hi ha moltes voreres.

Això representava un problema important a l’hora de ballar sardanes i, en algunes edicions, es va traslladar a altres llocs de la ciutat.

De l’any 1969 al 1986 el concurs es va fer al Passeig Balmes. Els anys 1985 i 1986 va tenir lloc el dissabte a la tarda.

L’any 1987, a l’avinguda Pare Claret i també va ser un dissabte a les 6 de la tarda.

L’any 1988 va tenir lloc el dissabte de la setmana abans de la Festa Major. Aquest trasllat va ser degut al fet que en aquesta data hi havia una trobada de la Quinta del Biberó i es va considerar oportú passar el concurs de sardanes dins del programa de l’esdeveniment. Es va fer a la plaça Pius XII, ja que encara no hi havien posat les firetes que hi acostumen a ser per la Festa Major.

L’any 1989 es va desplaçar al pati de l’escola Jaume Balmes, ja que cal tenir en compte que al ser en plena Festa Major les firetes ja hi eren.

Al 1990 ja s’havien fet les obres de la plaça Major i quedava una gran esplanada ideal per ballar sardanes, i per tant el concurs es va traslladar definitivament a aquest indret, on encara es fa actualment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: