una mica de tot arreu

Mn. Ignasi Montraveta Cinca. Temps de Cervera (3)

Ignasi Montraveta ser ordenat prevere a Lourdes de la Nou el 23 de juliol de 1961. Possiblement Cervera va ser el seu primer destí.

Quan Mn. Ignasi va arribar a Cervera com a vicari, sota les ordres del rector Mn. Ramon Rota Canal, també arriba la seva família, com ja s’ha explicat abans.

De seguida s’incorpora a les feines parroquials i s’integra molt bé en tots els àmbits cerverins. Va ser una jove agradable, bolcat amb els joves i també amb els més grans, que va participar en molts esdeveniments de la ciutat. Va fer molts amics. Tenia molt bon caràcter i un tracte amable i proper.

Moltes amistats de l’època en que va ser vicari es van allargar en el temps i van durar fins el seu traspàs.

Participa en les festes importants. Aquesta imatge és del Diumenge de Rams. La comitiva sortia de Sant Antoni amb tota la gent que l’acompanyava. Estava presidida per les autoritats religioses que anaven davant les autoritats civils.

El rector de la parròquia, Ramon Rota Canal anava acompanyat de Mn. Àngel i Mn. Joan Montaner. Mn. Ignasi, encara que quasi bé no es veu està més cap a l’esquerra mig tapat amb el suport de la creu.

Josep M. Razquin era el Paer en cap i es veuen dos Regidors que l’acompanayen: Pepe Riu i Mateu Carbonell.

La processó més important de l’any era la de Corpus. Al llarg del trajecte s’hi muntaven altars on s’hi feia una parada. Mn. Ignasi beneix amb la custòdia. Es pot veure la magnífica Creu de Sant Nicolau que sortia en festes importants. Els dos escolans són Sisco Suau i Enric Martí.

En aquella època a les parelles que es volien casar els hi feien els anomenats “cursets prematrimonials” que acostumaven a anar a càrrec de matrimonis que ja portaven anys casats. Tenien lloc a la sala d’exposicicons de la Caixa de Pensions. De la part religiosa en tenien cura els capellans. El grup està presidit pel matrimoni Majà, d’Estaràs i pel Matrimoni Rossich, de Cervera. Al mig s’hi veu el rector, Ramon Rota.

L’Ignasi posa amb el jovent. Els dos joves que té al costat són: el més alt, Rosich, de la Curullada que va morir molt jove atropellat pel tren a l’alçada del pas de nivell del carrer Victòria. L’altre és Martí, també de la Curullada. Aquest grup de tres ja no estan entre nosaltres.

Les parelles són: Arturo Segarra i Juanita García, Carlos Rosich i Conxita Font, Antònio Martí i Lurdes Solé, Matilde Permanyer i Magí Torres , Carme Calafell i Ramon Ramon, traspassat, Antònia Roca i Santiago, Pepita Colom i Leonardo Sáez, Assumpció Marcos i Josep Ibánez i Rosa Tella i Manel Jové

Els mateixos matrimonis, posen a l’esmentada sala de la Caixa que cedien per fer aquests cursets, amb un altre grup de parelles que es volien casar. Veiem l’Ignasi a l’extrem dret de la fila del darrere.

D’esquerra a dreta: Anna Maria Tosal i Ton Pedrós, Pepita Solé i Josep Cos, Francesc Minguell i Isabel Giribet, Inés Gomà i Pere Trilla, Cecília Costa i Salvador Bacardí, Carlos Foix i Remei Ninot, Jaume Roca i Rosita Solé i Antònia Cots i Lluís Sanfeliu. Entre Roca i Sanfeliu s’hi veuen Josep Bertrán i Tomàs Mestre, sense les seves parelles. Els dos traspassats.

Aquestes dues fotografies són de la Història Gràfica de Cervera. Poten els números 241 i 242.

Va casar moltíssimes parelles de Cervera tant a esglésies d’aquí com d’altres localitats. En aquest cas té cura de les noces d’uns veïns del carrer Major: el fill de ca la “Mercè Pastoreta”, Josep Huguet, amb una jove de “ca l·Estelis” del pati Corell, Conxita Trilla.

Dirigint-se als nuvis en el moment de la homilia.

Un capellà ben jove i una núvia encara més: 18 anys!

A més de tenir una bona sintonia amb els més joves també la seva amistat amb gent més gran era ben coneguda. Aqúi el vèiem acompanyat, entre altres, del Ton “Manotes” que regentava “El Canaletes”, la fotografia està feta a l’interior d’aquest emblemàtic espai, i el Jordi Dardé de la “Barberia” del carrer Combat.

D’infants cerverins en va batejar un munt. En aquesta fotografia bateja a Manel Cucurull Carcasona, acompanyat dels seus pares.

I en aquesta l’altra, la seva germana, M. Carme Cucurull Carcasona. Al darrere s’hi veu un altre capellà jove que estava destinat a Cervera: Mn. Ricard Cots.

Amb algunes persones de Cervera l’amistat amb ell es va dilatar en el temps. A més de compartir amb ells moltes celebracions familiars també compartien moments de lleure i d’esbarjo. Com és el cas de Daniel Llona.

Mn. Ignasi presideix les noces d’Amaia Llona i Manel Molluna, al Reial Monestir de Poblet.

A l’església del Sant Crist de Balaguer celebrant la unió de Gemma Calderó i Daniel Llona.

Ignasi estimava la muntanya i n’aprofitava molts dels seus atractius. Aquí el vèiem pescant amb Beleta i Daniel Llona amb qui ha mantingut amistat fins la fi dels seus dies. .

Estimava la muntanya i, de més gran, gaudia amb esports més tranquils. Sovintejava molt la zona de Barruera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: