una mica de tot arreu

Mn. Ignasi Montraveta Cinca. Temps de Seminari (2)

En primer lloc vull donar les gràcies a qui em fa arribar fotografies inèdites d’uns temps ben llunyans però que són ideals per documentar el pas de Mossèn Ignasi pel seminari de Solsona.

En aquells anys l’edifici del Seminari bullia d’activitat ja que eren molts els joves que es preparaven per ser sacerdots. L’Ignasi va entrar al seminari l’any 1949 a la tendra edat d’11 anys. Havia nascut l’any 1938.

A part dels estudis acadèmics també participaven en activitats esportives, especialment el futbol, sempre tan popular.

L’Ignasi amb una mirada de nen entremaliat és el que està el primer de mà esquerra agafant la pilota. Crida l’atenció que poguessin jugar amb aquestes sotanes que els hi arribaven fins els peus. Jo recordo haver-los vist amb Mn. Jaume Berenguer jugant al Portalet, a Cervera, amb aquestes peces que es posaven arramagades.

Aquest equip era de la secció de Teologia del Seminari de Solsona i és del curs 1960-1961.

Queda palés que sí que jugaven amb la sotana. Ignasi fa una gran aturada en una jugada que el vèiem volant. En aquesta imatge podeu veure una bona part del gran edifici del seminari de Solsona.

Posant amb el jovent de Torà. Un joveníssim Ignasi és el segon per l’esquerra, agenollat. Aquest partit es va fer en motiu d’una excursió al Santuari de la Mare de Déu de l’Aguda de la colla de seminaristes dels cursos de Teologia.

Una altra fotografia compartint amb joves de Solsona en la que es destaquen dels seminaristes per com van vestits. El capellà més alt que està al mig és mossèn Noves . Li deien Mn. Kilòmetre, queda clar per què. Era un capellà que tenia una gran facilitat per contactar amb el jovent i molt fidel al país també. Entre aquests joves hi ha Ramon Llumà que fou Batlle de Solsona durant molts anys. És el que porta la camisa clara. Quan la guardia civil el va denunciar per no penjar la bandera espanyola al balcó de l’ajuntamament va dir que la tenia a la tintoreria. I així cada any.

L’Ignasi, a mà dreta, el primer dels agenollats.

Sembla que l’Ignasi fotografia als que el fotografien. Van d’excursió amb un vehicle ben curiós: un camió de bestiar.

Quatre seminaristes de Solsona (tot i que l’Ignasi era fill de Sant climent de Pinell però vivia amb la família a Solsona). L’Ignasi va cofat amb una boina. El jove seminarista que hi ha a la dreta és Joan Montaner que va estar de vicari uns anys a Cervera coincidint amb l’Ignasi.

Aquesta excursió es va fer als voltants de Solsona per la segona Pasqua de l’any 1959. El grup sembla que vol donar protagonisme a aquest arbret que era un llicsó i ho feien per fer broma sobre la llegenda que explica que els matarrucs de Solsona penjaven un ruc del campanar perquè es mengés una planta d’aquestes que havia crescut allí. Ha passat el temps i aquesta llegenda s’ha convertit en la icona del Carnaval de Solsona que l’any passat va celebrar el 50è aniversari.

D’esquerra a dreta: Lluís Semir, que va plegar l’any sobre del seminari, l’Ignasi, Josep Mir i Joan Montaner.

En el proper post veurem a l’Ignasi ja convertit en capellà en la seva estada a Cervera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: