una mica de tot arreu

Recordant…Processó de la Mare de Déu d’Agost, dels barris de Sant Magí i Sant Cristòfol i vinguda de la Mare de Déu de Fàtima a Cervera

De processons a Cervera se’n feien moltes. En aquest post s’explicarà, en primer lloc, la de la Mare de Déu d’Agost. L’any 1338 neix a Cervera, amb una gran vitalitat, la confraria de Santa Maria, que al llarg dels anys marcà molt la dinàmica femenina de les processons.

Per la festa de la Mare de Déu d’agost se celebrava un ofici solemne a Santa Maria i, a la tarda, es treia en processó la imatge de la Mare de Déu morta, dita així perquè anava estirada dins d’una urna de vidre.

En aquesta processó només hi assitien dones que acompanyaven la Verge amb cants tradicionals que feien així:

“Corona de roses si a la Verge fem,

corona de roses, al cel tindrem”.

Aquesta fotografia és del 15 d’agost de 1912 i es pot veure un grup de filles de Maria en processó pel carrer Major.

Al davant, amb el grup de capellans, es pot veure la Creu de Sant Nicolau. A ambdos costats de l’urna on hi va la verge hi ha els macers de la ciutat. La fotografia està feta al carrer Major ja que es veuen molt bé les voltes que comencen pujant a mà dreta.

Alguns barris cerverins també acostumaven a celebrar processons en honor del seu sant patró. El barri de Sant Magí i el de Sant Cristòfol n’acostumaven a fer.

Processó amb motiu de la festa de Sant Magí. Els portants de la bandera van al davant i una colla d’escolanets porta el sant.

Aquesta imatge és molt interessant perquè mostra molt bé l’església de Santa Anna situada a la plaça del mateix nom. A l’esquerra es veu bé el rètol que anuncia la Fonda Barcelonesa.

Aquesta fotografia és molt sorprenent ja que correspon a un fet extraordinari del que actualment tinc poca informació. La meva mare n’havia parlat com de quelcom per recordar. Es tracta de la visita que la Mare de Déu de Fàtima feia al llarg i ample del país i que cada ciutat rebia de la manera més espectacular possible. Els balcons es van omplir de domassos blancs, els carrers es van decorar amb garlandes, recordo que em van explicar que a la nit hi havia il·luminacions especials… en fi un aconteixement inoblidable. En aquesta fotografia feta a la placeta de l’estació es veu una generació que va darrera la figura de la Mare de Déu. Les autoritats hi són presents i els macers les acompanyen. La Verge es portada per un grup d’homes i joves i, tot que el que domina en aquesta imatge són els homes, sembla que aquí les dones hi van participar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: