una mica de tot arreu

Recordant…Àlbum de Primera Comunió (3)

S’ha pogut escanejar un altre àlbum de Primera Comunió, de la mateixa època que el de la Maribel Casulleras, ja que són idèntics. En aquell temps pocs en teníem de reportatges posats en un àlbum per això, de models per triar, tampoc hi havia varietat.

L’àlbum és el record de la Primera Comunió de Dolors i Misteri Rivera Raich.

A la primera pàgina hi ha dos recordatoris. Aquest és el que va fer la família.

Aquest segon recordatori va ser una aportació dels seus oncles, que vivien a Tàrrega. Al darrere s’hi podia llegir un poema fet per Josep Cercós, el tiet.

Una de les imatges que reflecteix el que es podia veure a cada casa és l’exposició dels regals que es feien en motiu d’aquesta festa. En aquest cas tots estan duplicats. No hi poden faltar les nines vestides de Primera Comunió i el conegut conte que moltes, entre elles jo mateixa, encara guardem.

A continuació podreu veure la Processó de Primera Comunió que ja s’ha explicat que es feia des de Sant Antoni fins a Santa Maria i, els nens i nenes, que n’eren els únics protagonistes, portaven pendons. Portar-lo volia dir que havien estat els i les alumnes que s’havien mostrat més aplicats en el temps de la catequesi, que era la instrucció que es rebia abans de fer la Primera Comunió.

Moltes vegades quan hi havia dues germanes, la petita portava el vestit de la gran. No va ser el cas de la Dolors i la Misteri Rivera Raich ja que van fer la Primera Comunió juntes. Sembla que anaven ben iguales, fins i tot amb el pentinat.

Pel que fa a les nenes era costum, si portaven els cabells llargs, pentinar-los amb “tirabuixons”. S’aconseguien posant, durant tota la nit, una estris que deixaven el cabell ben cargolat. En aquesta fotografia s’hi veuen quatre nenes que els porten lluïnt-los a la part final de les trenes.

La processó passa per davant la Universitat i aquí es veuen molt bé els dos pendons que portaven.

El porta la Trrini Minguell de “cal Targarí”. Cada pendó tenia dos cordons. Misteri Rivera, una recordada i estimada amiga, que ja fa molts anys que no està entre nosaltres en porta un. L’altre el porta Maria Teresa Falip. Al darrere es veu Anna Maria Comorera que també fa anys que ens va deixar.

Les que portaven el pendó, al llarg del recorregut anaven canviant de posició. Aquí és Misteri Rivera Raich qui el porta.

La comitiva arriba a la plaça M;ajor i podem veure com Dolors Rivera, la germana gran, porta el pendó. El cordó l’aguanta Sara Fernández Mestres filla única del Sr. Dictino Fernández que era el propietari de la Merceria La Central, situada a la meitat del carrer Major als baixos de la Casa Dalmases. Al seu darrere s’hi veu Pili Pérez.

El nombrós grup de nens i nenes ja han arribat a Santa Maria i estan tots situats a la zona de l’altar.

El Rector de la parròquia, Ramon Rota Canal, és qui els hi va fent preguntes. És el torn de la Dolors Rivera Raich. A la dreta i al darrere s’hi veuen dos escolanets. El de l’esquerra es deia Mariano.

Misteri, simpàtica i riallera, contesta les preguntes que li fan.

Les Primeres Comunions es feien abans de la festa de Corpus i, era tradició que els nens i nenes que havien fet la Primera Comunió, anessin a aquesta processó. Podem veure les nenes Dolors i Misteri Rivera Raich, altra volta amb els magnífics tirabuixons, aquí acompanyades per la seva mare Ramona Raich, per la seva tieta Emilia Rivera i una altra persona de la família, posen al principi del carrer Major en la Diada de Corpus. Com podeu veure el terra està encatifat i a la vorera hi ha enramades. La gent, el dia de Corpus, es mudava al màxim. Aquestes senyores vesteixen molt elegants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: