una mica de tot arreu

Recordant…Àlbum de Primera Comunió (2)

En aquest segon post queda enllestida la informació sobre aquest entranyable àlbum de Primera Comunió. Aquí podem veure la nena protagonista de la celebració col·locada al primer banc de l’església de Sant Antoni, acompanyada dels seus pares. Al darrera s’hi veuen uns quants convidats.

Moment en que Maribel Casulleras Peropadre rep per primera vegada la comunió de mans d’un capellà franciscà d’Igualada que era amic de la família.

Al haver fet la Primera comunió a Sant Antoni no hi podia faltar la fotografia de quan va anar a adorar el Sant Crist, al final de la celebració.

Aquesta és la fotografia de grup que es feia per tal de tenir el record de totes les persones que assistien a la celebració. En aquest cas està feta davant la porta de l’habitatge familiar que és on va tenir lloc el dinar.

A a filera del darrere i, d’esquerra a dreta, podem veure Francesca Balcells, vídua Gomá, una convidada amiga de la M. Roser, Miquela Boquet Estela com a representant de “ca la Basilia”. Era cosina germana dels pares de la nena que feia la Primera Comunió. A continuació un familiar d’Igualada i la “tieta Encarnació”, també d’Igualada, que era la cunyada de Joan Casulleras, pare de la nena Maribel. Emmig d’ells dos hi ha Rosalia Bargués, amiga de la M. Roser . la filla gran de la família. A costat de Joan Casulleras,, hi ha la seva esposa Teresita Peropadre Estela. Era filla de “cal Peropadre” la casa que hi ha al carrer Hospital amb tribuna i uns dibuixos a la façana. Emmig del matrimoni s’hi veu el sacerdot franciscà d’Igualada que va tenir cura de la cerimònia religiosa. A continuació, un altre matrimoni format per Mariano Anglarill i Tresina Mateu, que serien consogres dels Casulleras Peropadre. A continuació, M. Roser Casulleras Peropadre i Ramon Anglarill Mateu, encara “novios”. A costat de la M. Roser hi ha una amiga seva. Seguim amb Montserrat Lloses i Maria Novell, que, quan es va casar, va viure davant d’aquesta casa. Eren amigues de la germana gran, M. Roser. Conxita Font de “cal Font manyà” que, des de que es va casar vivia a la Curullada i, fa menys d’un any, que va morir. És la que està més a la dreta de la imatge. Era la millor amiga de Josefina, la germana mitjana de Maribel.

Al davant hi ha el grupet, tots i totes fills de cosins germans, que eren els convidats més joves a la cerimònia. D’esquerra a dreta, les germanes Tresa i M. Carme Carcasona Boquet, nétes de Carme Estela de “ca la Basilia”. Carme Bonet Trilla, néta de Montserrat Estela de “cal Delfin”. Maribel, Joan i Josefina, germans. Eren néts de Maria Estela i Joaquim i Tomàs Vaguer Peropadre també néts de Maria Estela.

Les germanes Estela eren el nexe d’unió d’aquestes famílies. Van néixer a la casa pairal de la plaça Sant Miquel primer coneguda com “ca la Calamanda” i després “ca la Basilia” (és on avui hi ha la botiga de llaminadures). La gran, Carme Estela, es va casar amb un Boquet i va tenir dues filles, Basilia i Miquela Boquet Estela. La mitjana, Montserrat Estela, es va casar amb el Delfin Bonet de “cal Delfin” i va tenir dos fills, Ramona i Francesc Bonet Estela. La petita Maria Estela, es va casar a “cal Peropadre” i va tenir 4 fills. , Paquito, que va morir jovenet, Tomàs, Teresita i Montserrat Peropadre Estela.

Abans les festes es celebraven als domicilis familiars. S’acostumava a llogar una cuinera per poder tirar endavant el dinar per tantes persones. Aquestes properes imatges estan fetes al menjador de “cal Casulleras”. Observeu el detall dels interruptors de la llum que es veuen a la dreta. Un bonic detall en una casa d’electricistes.

D’esquerra a dreta: tieta Antònia de Barcelona, Tresina i Mateu Anglarill, Josefina Casulleras, la germana mitjana de la Maribel, la seva mare Teresita, Ramon Anglarill Mateu, la germana gran de Maribel, M. Roser i, el seu tiet, Pere Casulleras, d’Igualada, germà del pare Casulleras.

D’esquerra a dreta, M. Roser amb el seu oncle patern Pere, d’Igualada i l’esposa d’aquest, Encarnació. Al seu costat la mare dels Casulleras per tant, l’àvia de la Maribel. A continuació, Ramoneta Bonet Estela i la seva cosina germana Basilia Boquet Estela que té el marit al seu costat, Salvador Carcasona. A la dreta, Joan Casulleras amb seu fill petit de nom també Joan.

La família Casulleras Peropadre va tenir tres filles i un fill. La gran, M. Roser, la mitjana, Josefina i la petita, que és la que feia la Primera comunió, Maribel. El quart, un nen de nom Joan.

Un moment que no podia faltar a una bona celebració: el pastís de Primera Comunió. En aquest cas de tres pisos i amb una nina vestida adient que el coronava. La protagonista de la festa el talla. Observeu que per dinar va vestida d’una altra manera i ja li han tret la corona. Calia preservar el vestit perquè, al cap de poc, es celebrava la processó de Corpus i calia anar-hi impecable.

Una altra de les coses que es feien per la comunió era el repartir recordatoris als convidats i altres persones amigues. el recordatori donava la informació sobre la Primera Comunió: nom, lloc, data…

En aquest cas el recordatori anava acompanyat d’un poema signat pel pare Francesc, d’Igualada que és qui va tenir cura de la cerimònia de Primera Comunió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: