una mica de tot arreu

Recordant…Àlbum de Primera Comunió (1)

En primer lloc cal donar les gràcies a la meva cosina, Maribel Casulleras Peropadre ja que, gràcies a la seva generositat, tothom podrà gaudir amb les imatges del seu Àlbum de Primera Comunió.

Tenir un àlbum així és una joia ja que, la majoria dels que feien la Primera Comunió en aquella època, de fotografies poques. La que es feia a l’estudi del fotògraf i poca cosa més. En canvi en aquest àlbum que es venia, com podeu veure per la tapa, per les primeres comunions s’hi troba un resum del que representava aquella jornada festiva per la protagonista i la seva família.

La casa on vivia la família era a la carretera d’Agramunt i, els convidats i familiars s’aplegaven allí tal d’anar tots caminant cap a l’església. Resulta que la Maribel fa fer la seva Primera comunió en solitari i va tenir cura de l’acte religiós un capellà d’Igualada molt amic de la família. Aquí el podeu veure amb la Maribel i els seus pares, Joan Casulleras i Teresita Peropadre Estela, que era cosina germana del meu pare i de la meva tieta, Francesc i Ramona Bonet Estela.

La Maribel anava impecablent vestida de Primera Comunió. Com podeu veure no li faltava detall. La seva mare, de negre, que feia elegant i amb una mantellina també negra tipus “xulona”. Al darrere s’hi veu la cunyada del pare, padrina de la Maribel, que també anava abillada de manera semblant a la mare.

Com he dit abans la gent feia el recorregut a peu. Es dirigien cap a l’església de Sant Antoni que és on va tenir lloc la cerimònia.

D’esquerra a dreta, Ramona Bonet Estela, Tresina Mateu i Mariano Anglarill. El Sr. Anglarill era encarregat a la fàbrica de galetes La Palma. Quan va tancar aquesta empresa el matrimoni va anar a viure a Barcelona. Estaven convidats a la celebració perquè el seu fill, que es veu al darrere, festejava amb la M. Roser, germana de la Maribel.

Ben elegants aquests grup d’amigues van fent camí cap a l’església. D’esquerra a dreta, Francisca Balcells, vídua Gomá, Maria Novell que, quan es va casar va viure sempre davant de “cal Casulleras”. Ja fa un temps va morir, M. Roser Casullerasa Peropadre, germana de la nena que feia la Primera Comunió, Ramon Anglarill Mateu, el seu novio que, al cap de poc, va ser el seu marit. Era de “ca l’Anglarill” la casa que hi ha a la carretera de Tàrrega, una mica més amunt dels pisos de “ca l’Alsinella” que fa cantonada amb el carrer que va cap a la via. Van anar a viure a Barcelona i encara avui estan feliçment casats. Eren una parella que feien molt goig. Al seu costat hi ha Montserrat Lloses filla de la botiga de comestibles “cal Lloses ” del carrer Combat que, dissortadament, va morir força jove i, Rosalia Bargués de “cal Bargués” que també ja és morta.

Els més petits de la família també van fent camí cap a l’església. A l’eaquerra vèiem a Joaquim Vaguer Peropadre que aquest mes farà un any que va morir. al seu costat Carme Bonet Trilla i a dreta la germana mitjana dels Casulleras, Josefina.

Deien que jo, de petita, era molt entremaliada. aquesta foto crec que ho reflecteix bastant bé.

Els pares i la seva filla fan l’entrada a l’església. Al fons es veu la barana del cor, avui desapareguda, amb la restauració.

En aquesta fotografia es veu molt bé com era l’església de Sant Antoni abans dels primer canvi que es va fer. Com està ara és el resultat de la darrera obra feta fa poc temps.

Com podeu veure la transformació d’aquest frontal ha sigut total. Les baranes que es veuen a l’esquerra s’han conservat posades d’una manera diferent.

En el proper post seguirem informant de com anava la celebració d’aquesta cerimònia en temps que ja són llunyans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: