una mica de tot arreu

Recordant. Processons…La del Cor de Maria (1)

Una de les processons que la gent més recorda i, de la qual hi ha moltíssim material gràfic, és la del Cor de Maria.

Era una processó organitzada pels pares claretians i, ja des de principis del segle passat, tancava el seguici una carrossa amb la imatge de la Verge, que era portada per grups de noies.

El més destacat i popular d’aquesta processó era la gran quantitat de nens i nenes que anaven vestits de sants i santes, de bisbes o de Papa.., sobresortint especialment la que anava de mare de Déu i el nen que representava sant Antoni M. Claret. Els vestits que portaven estaven molt ben confeccionats i els anaven fent servir cada any diferents generacions d’infants.

Hi ha moltíssimes fotografies de grups fetes al llarg dels anys on s’identifiquen quantitat de cerverines i cerverins.

Imatges de la processó del Cor de Maria passant per la Rambla dels Caputxins, a principi del segle passat. Les diferències urbanístiques són notables. I els vehicles aparcats també.

A la dreta es veu perfectament la font que, encara avui, es troba al mateix lloc. Fixeu-vos com va vestida la dona que camina per la vorera. Així com també el grup de capellans que tanquen la processó. El del mig amb una capa molt vistosa.

Es parava a la plaça Major on s’hi acostumaven a fer fotografies. Les noies porten la carrossa. A la dreta s’hi veuen els músics i a l’esquerra un grup de pares claretians. Els balcons de la Paeria llueixen domassos i la guàrdia civil també acompanyava la carrosa de la Verge.

El pas de la carrossa per la plaça Santa Anna. Observeu les diferències que hi ha amb ara. De capellans n’hi havia un munt i aquí, les noies que porten la carrossa, van vestides de negre. Sortosament no s’hi veu cap guàrdia civil.La processó enfila carrer Major avall. A l’esquerra es veu l’església de Santa Anna i, la casa on hi ha l’anunci de sabó, és on actualment s’hi troba la botiga dedicada als germans Márquez.

Aquestes properes fotografies ja són de finals dels anys 60. D’esquerra a dreta: Gemma Villarroya, Concepció Puig i M. Rosa Villarroya caminant pels carrers de Cervera en plena processó. M. Rosa va de Mare de Déu de Lourdes i Gemma de Bernardette Subirous.

Fotografia de grup del mateix any que la imatge anterior.

Primera fila d’esquerra a dreta: Dolors Rivera, no identificada, Misteri Rivera, Montserrat Vall. Pili Pérez, Concepció Puig, Rosa Bernaus, Ramon Font, Dolors Trilla, Assumpta Noguera, Paquita Ninot, M. Rosa i Gemma Villarroya.

Segona fila d’esquerra a dreta: no identificat, Ramon Bonjoch, Ansotegui, Daniel Llona, Antònia Vives, figura principal ja que va vestida de Verge del Cor de Maria, no identificat, Rodolfo Solé, Cos, Companys, Marian Trilla, Joan Puig i un jove familiar de la botiga “Les Maravilles” que venia a passar temporades a Cervera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: