una mica de tot arreu

Recordant. Processons… Corpus. Altars i angelets (5)

Una de les coses curioses que anva lligada a la Processó de Corpus era la realització d’altars efímers.

Al final de la processó hi anava el tàlem o pal·li, que aixoplugava els capellans abillats amb les millors vestimentes de festa, aquest estri és una peca que consta d’uns pals llargs que sostenen una tela. De posar-lo en moviment en tenien cura homes o joves que, caduscun d’ells sostenia un pal, a mesura que anven caminant. El capellà de més rang era el que portava la custòdia que contenia una Sagrada Forma al seu interior.

La processó, que passava pels principals carrers de Cervera feia alguna parada just en elsllocs on s’hi havien muntat altars.

En aquestes properes imatges podreu veure, en primer lloc, diferents moments del recorregut de la processó i, a continuació, alguns dels altars amb els angelets que sempre hi feien acte de presència.

La processó passa pel costat de la Universitat.

Aquí es veuen clarament els trets més significatius d’aquesta processó: el tàlem, amb els quatre suports per trasllador-ho, la guàrdia civil que, armats, hi van al costat i, al darrere i, acompanyats pels macers de Cervera, les autoritats municipals.

En aquesta fotografia s’identifica l’home de la dreta que porta el tàlem. És Tomàs Peropadre Estela, cosí germà del meu pare que nasqué a la casa pairal del carrer Hospital. És un habitatge on la façana està plena de dibuixos. Era metge i exercí durant molts anys a Martorell. El guàrdia civil es veu vestit de festa i amb el fusell carregat a l’espatlla.

Una altra imatge d’aquest tram de la processó en la que, al davant s’hi veu la banda de música. El que va al davant és Ramon Bernaus, que va fer molts anys de Jesús a la Passió, i al seu darrera tot rialler Ramon Rubinat. El primer de la filera de la dreta és l’Oriol. De l’altra filera hi ha identificats els dos del mig: el primer és el Cloter de la “Fusteria clotet” i el que està al seu darrera Jesús Quintana.

Són molts els capellans que hi havia en aquells temps que van desfilant amb els angelets al centre. Al continuació, el tàlem amb la custòdia i, al darrera, tancant la processó, els macers i les autoritats.

Un grup de dones i nenes, recordeu que a la processó només hi anaven homes i nens, miren des del carrer la desfilada i altres, la miren des del balcó.

Al carrer Combares hi espia la catifa de flors i, a les façanes, s’hi veuen les enramades. Tot plegat resumeix el que era la Processó de Corpus la coneguda com la “mare” de totes les processons.

Un grup d’angelets que es preparen per anar a un dels altars que es feien en motiu de la Processó de Corpus. Estan al carrer combat davant “cal Comas”. Els tres angelets de la dreta són: la filla de la casa, Carme Comas, Dolors Domá i Dolors Vendrell

Aquí les podeu veure bé a totes ja situades davant l’altar. D’esquerra a dreta: Dolors Vendrell “Doloretes” que fa poc va morir. Tenia cura d’un taller on les noies es feien l’aixovar i més tard una botiga, “Silvia” on ensenyava a fer mitja i ganxet. L’altra és Dolors Gomá que es va casar amb el Franesc “Paquitet” Vida. Ella era filla dela propietaris de la Sabateri Gomá que estava on ara hi ha la floristeria Orquídia. La tercera és l’Anita Llamas que viu fóra vila però que ve a estiuejar a Cervera. A continuació la Regina Vendrell coneguda com “regineta de ca la Batlla” de la botiga de fruita on ara hi ha l’estanc Minguell. La quarta no està identificada. La cinquena és la Carme Comas de “cal Comas” del carrer Combat i la darrera és la Cinta Rosich coneguda com la “Cinteta del peix” ja que els seus pares tenien la peixateria que va estar oberta, durant molts anys, a costat del forn de pa de “cal Segués”. Avui ella encara resideix en aquest habitatge.

Moment en el que la procesó fa parada en un d’auests altars efímers.

A la porta d’entrada del Col·legi Jaume Balmes, tradicionalment s’hi feia u d’aquests altars. Sempre hi havia nenes vestides d’angelet. Dues del darrere estan identificades. D’esquerra a dreta: Josefina Roselló, traspassada fa uns anys, del forn de pa que hi havia davant l’església del Cor de Maria al carrer Major i Conxita Roselló que va tenir cura molts anys de la “Llibreria Académica”.

És la mateixa fotografia que l’anterior però aquí s’hi veu tot el grup d’angelets. S’identifiquen d’esquerra a dreta, Marta Pomés filla de la “Peixateria de la Nati” del carrer Combat que estava a la botiga on ara hi ha la Perfumeria Gotta i M. Carme Carcasona de “ca la Basilia” que era la casa que abans tenia sortida per davant a la plaça Sant Miquel on avui hi ha la botiga de llaminadures i, per darrer, a davant de l’Hospital.

Aquesta fotografia fa gràcia perquè es veu el balcó del Col·legi Jaume Balmes, que té unes boniques rajoles a la banda de sota, a mig fer. No s’identifica ningú però es veu l’altar molt bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: