una mica de tot arreu

Recordant. Processons…Corpus 1948. Gegants i nans (2)

Tothom sabem que la Diada de Corpus amb la confecció de catifes i altars efímers i, especialment, la processó era una de les jornades més importants de l’any tant a nivell religiós com social.

En aquest post d’avui trobareu l’explicació detallada d’un Corpus per recordar: el de l’any 1948 en el que assistiren per primera vegada els Gegants nous i els Nans a la processó. En realitat va ser el dia del seu naixement.

L’any 1948 es va constituir un comissió que portava el nom de “Comissió pro Gegants i Nans”. La seva finalitat era fer possible que, per Corpus del mateix any, el 1948, es poguessin estrenar Gegants i Nans nous. Els integrants de dita comissió eren Josep M. Boquet, Josep Pedrós, Miquel Puig, Emili Rabell i Joan Salat. Van ser finançats per subscripció popular que va ser promoguda per la revista Segarra.

Van ser construïts al taller de “El Ingenio” situat a Ciutat Vella (Barcelona) i el preu de la parella va ser de 3400 pessetes. El preu dels sis nans va ser de 900 pessetes. Dels vestits de tots plegats en va tenir cura de manera gratuïta Carme Vilaró de Jordana. La roba va ser comprada als magatzems Jorba de Barcelona i va costar 1970 pessetes. Les joies de la geganta es van comprar a la casa Miarnau de Lleida.

El dia 13 de març de 1948 van arribar a Cervera, gegants i nans, amb el tren.

El dia 27 de maig de 1948, festa de Corpus, van sortir per primera vegada essent beneïts pel rector Antoni Pont Saltó. Els seus padrins foren els membres de la Comissió Pro Gegants i Nans i Carme Vilaró de Jordana. Es va fer el lliurament dels gegants al rector que va destinar l’església dels Dolors (avui temple copte) per guardar-los.

Els gegants durant molt temps van representar els Reis Catòlics.

En aquesta fotografia, en la que es veuen algunes enramades de les que es posaven el dia de Corpus, el poble de Cervera feia poc que acabava de conéixer els seus Gegants i els sis Nans: el Municipal, el Vell, la Vella, el Pagès, la Dida i el Negre.

La recollida de diners que es va fer per subscripció popular va tenir molt èxit i, després de fer tots els pagaments, en van sobrar. Es va destinar a comprar sis Nans més i dos Cavallets.

Els podeu veure en aquesta fotografia, feta per la Festa Major de setembre de 1948, que fou quan van sortir per primera vegada ja que van ser construïts durant l’estiu.

Aquesta fantàstica i entranyable imatge ens mostra l’esplendor de tot el grup. Els Nans nous són: el Cuiner, el Mandarí, el Moro, la Nena, el Nen i la Noia. Plegats, enguany farà 73 anys, que han omplert d’alegria els carrers de la nostra ciutat.

Ja s’ha explicat que, durant molts anys, aquests Gegants nous (ara ja en diem vells) van representar els Reis Catòlics. Sortosament i, després d’una restauració, l’any 1978 i per iniciativa de membres de l'”Assemblea de Joves” se’ls va tornar a batejar. Els padrins van ser Antoni Martí i Ramon M. Razquin que els hi van posar el nom de Guillem (IV) de Cervera i Almodís.

Guillem de Cervera va ser un conegut noble i trobador medieval i Almodís era la filla de Berenguer III que va ser segrestada per amor per un cavaller cerverí del segle XII anomenat Hug Ponç de Cervera.

Estimats per tothom esperem tenir-los per sempre representant la ciutat de Cervera!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: