una mica de tot arreu

Isagoge 2020

La Isagoge, que és la setmana cultural d’abans de la Festa Major, arrancava amb una programació que deunidó. Aquesta 44a edició arribava de la mà de Josep Benet i Morell (1920-2008). Degut que, a l’abril d’aquest any, va fer un segle del naixement d’aquest cerverí a ell se li va dedicar la setmana de la Isagoge.

La seva trajectòria vital ha estat definida com la més tenaç i fecunda contra el franquisme. Era historiador, advocat i polític. Va ser nomenat el primer fill predilecte de Cervera l’any 1991.

Benet va ser un activista de primera línia, tant durant la clandestinitat, en la lluita antifranquista, com durant la Transició. La seva activitat com a escriptor i editor no va ser menys important. Va rebre, entre altres premis, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i va ser Medalla d’Or de la Generalitat l’any 2000.

Al llarg d’aquesta setmana cultural es va donar a conéixer la seva personalitat i el seu pensament a través de diferents activitats que ajudaren a comprende com va viure, com pensava, com escrivia i quina va ser la relació amb Cervera.

Descoberta de la Placa Commemorativa a la casa natal de Josep Benet que es troba al carrer Major a la façana de la Casa Dalmases.

En acabar aquesta descoberta va tenir lloc la presentació de l’Exposició en moviment “La ciutat de Josep Benet”

Es va fer una visita guiada a través de quatre escenaris relacionats amb la vida de Josep Benet i la Cervera de principis del segle XX. Anà a càrrec de Jordi Oliva, historiador.

Plafó amb els quatre punts marcats amb la localització d’aquests escenaris.

Aquests apartats que, tal com s’ha dit, es presentaren sota el nom d’Exposició en moviment van donar lloc a diferents conferències i activitats vinculades amb cadascun d’ells.

Exposició en moviment: “La ciutat de Josep Benet”.

“La cultura i la tasca editorial a Cervera a primers del segle XX” conferència a càrrec de Max Turull i Ramon Maria Razquin, a l’antiga església de Sant Joan Degollat.

Exposició en moviment “la ciutat de Josep Benet”: L’educació en la societat: el cas de Cervera. Conferència a càrrec de Teresa Salat, historiadora, a la Sala de Ball del Casal de Cervera.

Exposició en moviment “La ciutat de Josep Benet” Els bombardejos durant la Guerra civil a Cervera, conferència a càrrec de Teresa Porredon, historiadora, al Centre Obrer.

Exposició en moviment: “La ciutat de Josep Benet”: Els esbarts a Catalunya: una història de resistència, a càrrec de Roger Costa, antropòleg a Sant Domènec.

Hi va haver una actuació d’un ball folklòric cerverí i…

la Coral Ginesta tancà l’acte amb la interpretació de cançons tradicionals catalanes.

Hi va haver altres activitats durant la setmana relacionades amb Josep Benet:

Inauguració de l’espai audiovisual de Josep Benet que anà a càrrec de Xavier Santesmasses.

Conversa amb Jordi Amat, autor del llibre “Com una pàtria. Vida de Josep Benet”, també a càrrec de Xavier Santesmasses

Taula rodona: “Josep Benet, actual”, moderada per Jordi Oliva.

i ja dins dels dies de Festa Major va tenir lloc la “Cloenda de l’espai audiovisualde Josep Benet a Càrrec de Mònica Terribas, periodista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: