una mica de tot arreu

Cervera Capital Cultura Catalana. Artesans del Barroc. Cervera i l’art del seu temps (1)(62)

Un dels capítols més àlgids de l’època del Barroc a Catalunya s’esdevingué a la Cervera dels primers decennis del segle XVIII. La importància de la instauració de la Universitat, plasmada en la construcció d’un dels monuments més rellevants de l’arquitectura civil del període, va anar acompanyada d’un ascens de la societat cerverina que s’expressà a través de l’encàrrec artístic i arquitectònic. Aquest paraigua de modernitat institucional, però, va seguir aixoplugant una tradició d’artesans, ja presents des de la baixa edadt mitjana, que satisfeien les necessitats materials de culte i devoció dels cerverins.

La mostra “Artesans del Barroc” es va constituir com l’aparador artístic sorgit d’un complex món artesanal i buscava submergir el visitant en una època massa sovint incompresa.

El dia 12 d’octubre va tenir lloc la inauguració d’aquesta exposició que es va poder visitar a l‘Antiga Biblioteca de la Universitat.

El taller barroc

L’avantsala de l’exposició és l’escenari d’un taller artesà barroc del segle XVIII. La reproducció pretén evocar la realitat gremial que dominava la creació artística del moment. La visió romàntica de l’artista com un geni, deslliurat del seu estatus d’artesà, enfrontat al poder creador de la naturalesa, rebel i reaccionari contra els convencionalismes i la tradició, ha prevalgut per damunt d’una condició menestral que va ser majoritàriament vigent fins a la fi del segle XVIII. El canvi de rol cap a la condició d’artista va començar en paral·lel al corrent de renovació cultural de l’humanisme, a la Itàlia dels segles XIV i XV, i es va anar estenent, tot i que de manera desigual, arreu d’Europa al llarg de les tres centúries següents.

Passeu doncs a visitar alguns dels racons d’aquesta avantsala.

Cartell anunciador de l’exposició.

ccc

b1

Aquest espai, en conjunt resultava espectacular però perd força en verure’l fraccionat.

aa

bb

Racó dedicat als pintors.

b12

b10

b14

Cadascun dels espais quedava molt ben explicat a través de la informació que s’hi podia llegir.

b2

b3

b5

b6

L’art de treballar la fusta.

b8

b9

Diferents estris d’època servien per ambientar el muntatge.

b11

Com aquest curiós element de fusta crat pels més menuts quan comencen a caminar.

b13

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: