una mica de tot arreu

Lluís Llach. Com un arbre nu. 50 anys cantant (1)

L’exposició Lluís Llach que portava per nom Com un arbre nu va ser una mirada artística i multisensorial pels paisatges personals que el músic empordanès ha desgranat en la seva obra. La mostra commemora els 50 anys que fa que Lluís Llach va començar a cantar. Estava dividida en vuit àmbits amb títols de cançons.

La lluita per les llibertats, la defensa de la cultura i la curiositat artística i vital són els eixos bàsics d’una cita històrica que va tenir lloc a l’Arts Santa Mònica de Barcelona des del desembre de 2019 i que estava programada fins l’abril de 2020. Atés el que ha passat, quan l’espai es torni a obrir no sé si seguiran encara amb aquesta magnífica exposició.

l23

l25

En entrar-hi ens trobem amb aquestes imatges.

Anem doncs a visitar la instal·lació fent el recorregut pels vuit espais.

1.- Jo hi soc si tu vols ser-hi

La discografia completa de Llluís Llach dóna la benvinguda al visitant: 25 àlbums d’estudi, 6 directes i 3 bandes. És una col·lecció que representa una part important del patrimoni de la Nova Cancó i que convida a ser reescoltada.

l4

l3

l21

2.- Amor particular

El destinatari final de les cançons és el públic. Centenars de milers d’espectadors han assistit als recitals de Llach al llarg de cin dècades. La majoria dels que van ser a concerts com a l’Olympia de Paris el 1973, al Palau dels Esports de Barcelona el gener de 1976 o al Camp del Barça el 1985, entre altres, eren ben conscients que no assistien a un especta cle estrictament musical sinó que la gran dimensió social i política del cantant impregnava l’esdeveniment. A la sala hi ha cinc pirulins publicitaris on s’hi poden veure cartells i material relacionat amb les actuacions. a més, a través de dues pantalles es projecten els directes emblemàtics de cada decàda i entrevistes realitzades al públic com a protagonista.

En aquestes fotografies podeu veure dos d’aquests espais.

l12

l16

3.- Alè

L’espai central de l’exposició és un far. La llum d’aquest far marca el nord de l’exposició. Hi sona una banda sonora de deu minuts de durada que conté fragments de les seves cançons més populars.

Aquest far, resulta del tot espectacular posat al bell mig d’un espai gran i molt ben il·luminat. Com podeu veure a cada àmbit hi ha retolat el nom i l’explicació.

l17

l13

 

l19

 

l18

Aquest far per dins es converteix en una capsa de música gegant, en un joier majúscul que amagarà els tresors preuats de les cançons del cantautor de Verges. Es tracta de composicions que prenen una dimensió física, ja que es defineixen amb objectes que s’il·luminen a amesura que van sonant.

Va resultar viure una experiència fantàstica, ajudada amb el suport de les noves tectnologies. És molt difícil donar-ne una explicació i, amb les fotografies que es podien fer, de cap manera podreu copsar el que era. Aquí en teniu algunes…

Aquí sonava “La gallina diu que no…”

b2

b3

b4

El reocorregut s’acaba amb “Laura”, homenatge a l’amistat amb la guitarrista desapareguda recentment.

b5

4.- L’estaca

Les converses de Llach amb l’avi d’un dels amics del poble van ser la inspiració per a “L’estaca”, una de les primeres conçons de l’artista i la peça més emblemàtica de la seva carrera. A través d’una metàfora, la cançó diu que tothom és necessari per poder tombar l’estaca. La idea ha estat ben compresa tant a Catalunya com a la resta del món. Allà on hi ha un poble oprimit es canta “L’estaca”. Per això, s’han seleccionat trenta versions de la cançó per explicar-ne el viatge universal i les múltiples adaptacions a tot tipus d’estils i idiomes.

Em va semblar un espai facinant presidit per unes lletres gegantines del nom de la cancó, amb tot d’estaques clavades al terra i il·luminat de vermell. Molt impactant!

e2

e3

e4

e1

e5

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: