Quan s’entra a l’església del Miracle, a la comarca del solsonès, crida fortament l’atenció el color en que estan pintades les parets ja que són d’una tonalitat molt potenta. En veure, al fons, el retaules un s’adona de la tria d’aquest granatós que tan bé combina i fa resaltar el daurat que banya el magnífic treball de fusta que respresenta el barroc en tota la seva grandiositat.
És un retaule del segle XVIII obra de Carles Morató i el daurador Antoni Bordons.
No és tan sols admirat per la seva majestuositat sinó que també presenta una característica única i excepcional: té un relat.
Auan s’hi fan visites guiades aquest relat s’explica amb detall.
És un retaule de caire rural i té la particularitat que s’hi pot entrar i sortir i això simbolitza com una mena de purificació i transformació personal.
Aquí podeu veure com, des de l’interior del retaule s’aprecien les figures, de tan a prop, grandioses i es veu l’església.
Per accedir a dins el retaule cal passar per una petita porta que hi queda dissimulada i, aleshores, pujant les escales s’arriba a la part en que s’hi pot transitar.
Des d’allí la Mare de Déu del Miracle es veu ben a la vora.
En aquesta fotografia un primer pla.
De totes maneres sembla que l’autèntica Verge del Miracle és aquesta més petitona que està situada a una part més baixa del conjunt.
Detalls de les incomptables figures que formen part d’aquesta espectacular obra.
En una capella lateral que és la que es fa servir, especialment a l’hivern, també s’hi pot admirar un altre retaule.
L’orgue, de fusta, no és molt gran però resulta molt bonic. Durant la guerra el volien malmetre però sembla que només es va perdre la part de la dreta que hi fa simetria.