Solsona és una ciutat que té una fama merescuda pel seu Carnaval. Enguanya tocava anar-hi ja que estaven de festa grossa: celebraven la 50ena edició d’aquesta recuperada festa declarada Festa d’Interès Turístic Nacional
La programació d’activitats és molt completa i dura uns quants dies. Sempre decoren els carrers i, en aquesta edició, lluïen més que mai amb muntatges commemoratius d’aquest 50è aniversari.
50 espelmes
El ruc, element importantíssim en aquest carnaval, anunciant la celebració
Els 50 cartells, un de cada edició.
Als balcons, els domassos amb el logo dels 50 anys.
Aires medievals en un dels vells carrers del centre històric, on té lloc la celebració.
A l’entrada per la porta de la ciutat una recreació magnífica del Port del Compte, donava la benvinguda a tothom que hi passava.
Façanes…
… i aparadors, tots decorats pel carnaval.
L’anomenat “Tsunami de comparses”, o sigui la rua, va desfilar per la carretera de Torà. Cal dir que, com en altres poblacions, la rua és el moment més especial i vistós, a Solsona és un element més en el que el jovent s’hi diverteix.
Després de veure la desfilada de les comparses tothom es dirigí cap a la plaça Major esperant la Baixada dels gegants.
La plaça, com podeu veure en les properes imatges, lluïa espectacular. Copiant la decoració que s’hi va fer en honor de la Verge del Claustre, a la que la gent de Solsona hi té una gran devoció, van posar-hi al mig una còpia de la corona que porta el gegant Xut i d’allí sortient tots els embelliments.
A Solsona i, formant part del bestiari popular del carnaval, tenen quatre gegants bojos que són imatges paròdiques i burlesques dels gegants de la Festa Major. En el cas de l’esmentat Xut, és el que parodia l’Àliga de la ciutat.
Als balcons, hi podeu veure penjats uns domassos amb els noms de les comparses que formen part de l’organització del carnaval.
El Rei del Carnaval va ser un home, ara ja gran, que formava part de la colla que van organitzar el primer carnaval fa 50 anys.
Abans de ballar els gegants es va nomenar a la coneguda periodista Mònica Terribas, Mata-ruca d’Honor’20.
Després els gegants van executar els Ballets a la plaça Major. En acabar, va tenir lloc un dels actes més famosos d’aquest carnaval: la Penjada del Ruc a la plaça del Ruc. Com que és un espai molt reduït només uns quants privilegiats poden veure-ho.
Des de la plaça Sant Joan hi ha un accés directe però, estava prohibit passar-hi. Aquesta imatge és de l’interior de la font que hi ha al mig d’aquesta plaça que, des del meu punt de vista, és una de les més boniques de Catalunya.