una mica de tot arreu

Antiga-Iugoslàvia. República de Kosovo (7)

Kosovo no era una de les sis repúbliques que formaven l’antiga Iugoslàvia. Cal que les recordem: Sèrbia, Bòsnia-Herzegovina, República Eslovena, Croàcia, República de Macedònia i Montenegro.

Kosovo formava part de Sèrbia i el que ha passat en aquesta part dels Balcans respecte a la seva independència és del tot sorprenent.

Albània u altre país ex-comunista que també forma part dels Balcans està tocant a la zona de Kosovo i, des de ja fa molts anys ela albanesos es van dedicar a comprar terrenys a Kosovo. Els serbis que vivien a la zona, de mica en mica, es van desplaçar a un altre lloc venent ls seves propietats a albanesos. Va arribar un moment que Kosovo era més albanesa que sèrbia.

Kosovo va donar entrada als americans de manera que al centre de la capital, Pristina, hi ha una important base dels Estats Units. Les referències a aquest país es veuen arreu: estàtues i fotografies del president Clinton, l’estàtua de la Llibertat, publicitat de marques americanes..,

Així va ser com, en un tres i no res i, sense que Sèrbia s’hi pogués oposar Kosovo, amb el vist i plau dels americans va assolir el seu objectiu en un temps rècord. Va ser el 17 de febrer que va declarar uniteralment la independència. Vaja el somni de Catalunya! Espanya es va escandalitzar i l’únic que va fer va ser no reconéixer aquest nou país. Cosa que, obviament els kosovars no els hi fa ni fred ni calor. Ja saben que tard o d’hora no els hi tocarà altre remei que reconéixer-la com han fet més de 100 estats. Ells, sota el paraigües dels Estats Units estan com un nen amb sabates noves.

El disgust dels sèrbis va ser majúscul ja que, justament a Kosovo hi tenen el temple ortodoxe amb més història, el dels inicis conegut com el Patriarcat de Pec. Aquest espai que ocupa el Monestir representa que és una illa sèrbia emmig de Kosovo i per accedir-hi et demanen la documentació. A més els accesos estan vigilats per guàrdies armats serbis. De tot plegat en resulta un focus de conflicte.

Aquí podeu veure la zona on s’hi troba el Patriarcat del Monestir de Pec. L’entrada està vigilada per polícies de Kosovo.

k9.jpg

Placa explicativa.

20190603_122734.jpg

Antigues restes, ja dins el Patriarcat.

k29

k30

El Monestir del Patriarcat de Pec, construit al segle XIII, es troba a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i de Patrimoni Mundial en Perill.

 

k11.jpg

El monestir està atés per monges dirigides per una abadessa.

k2

k3.jpg

Algunes imatges de l’interior. Un nàrtex excepcionalment pintat dóna entrada a tres capelles d’una gran qualitat. El conjunt compta amb una quarta capella a la que s’accedeix des de l’exterior.

k4.jpg

k5

k6.jpg

En aquest cementiri hi descansen les restes de 14 Patriarques serbis ortodoxes.

k8.jpg

Entrada a Pristina, la capital de Kosovo.

k16.jpg

k17.jpg

Un petit fragment de la tanca que encercla la gran base americana que està ben bé al centre de la capital.

k32.jpg

 

Honrant amb una superfotografia al president Clinton.

k22

No hi falta la bandera americana i una estàtua d’aquest ex-pesident.

k28.jpg

L’estàtua de la Llibertat corona un edifici.

k26.jpg

Són moltes les mesquites que hi ha a la ciutat. En aquesta zona, amb l’arribada masiva d’albanesos, la religió musulmans és majoritària.

k18.jpg

k25.jpg

Aquí, però, es veuen molt poques dones amb mocadors al cap, al menys a la capital. A les zones rurals ja és una altra història.

k27.jpg

Una església catòlica.

k21.jpg

Diferents establiments del centre de Pristina que és una ciutat que no té res d’especial. No sembla una capital.

k31.jpg

k15.jpg

k20.jpg

k19.jpg

k12.jpg

El país té altres indrets visitables però de poca volada. El que sí que tenen és la independència.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: