Kosovo no era una de les sis repúbliques que formaven l’antiga Iugoslàvia. Cal que les recordem: Sèrbia, Bòsnia-Herzegovina, República Eslovena, Croàcia, República de Macedònia i Montenegro.
Kosovo formava part de Sèrbia i el que ha passat en aquesta part dels Balcans respecte a la seva independència és del tot sorprenent.
Albània u altre país ex-comunista que també forma part dels Balcans està tocant a la zona de Kosovo i, des de ja fa molts anys ela albanesos es van dedicar a comprar terrenys a Kosovo. Els serbis que vivien a la zona, de mica en mica, es van desplaçar a un altre lloc venent ls seves propietats a albanesos. Va arribar un moment que Kosovo era més albanesa que sèrbia.
Kosovo va donar entrada als americans de manera que al centre de la capital, Pristina, hi ha una important base dels Estats Units. Les referències a aquest país es veuen arreu: estàtues i fotografies del president Clinton, l’estàtua de la Llibertat, publicitat de marques americanes..,
Així va ser com, en un tres i no res i, sense que Sèrbia s’hi pogués oposar Kosovo, amb el vist i plau dels americans va assolir el seu objectiu en un temps rècord. Va ser el 17 de febrer que va declarar uniteralment la independència. Vaja el somni de Catalunya! Espanya es va escandalitzar i l’únic que va fer va ser no reconéixer aquest nou país. Cosa que, obviament els kosovars no els hi fa ni fred ni calor. Ja saben que tard o d’hora no els hi tocarà altre remei que reconéixer-la com han fet més de 100 estats. Ells, sota el paraigües dels Estats Units estan com un nen amb sabates noves.
El disgust dels sèrbis va ser majúscul ja que, justament a Kosovo hi tenen el temple ortodoxe amb més història, el dels inicis conegut com el Patriarcat de Pec. Aquest espai que ocupa el Monestir representa que és una illa sèrbia emmig de Kosovo i per accedir-hi et demanen la documentació. A més els accesos estan vigilats per guàrdies armats serbis. De tot plegat en resulta un focus de conflicte.
Aquí podeu veure la zona on s’hi troba el Patriarcat del Monestir de Pec. L’entrada està vigilada per polícies de Kosovo.
Placa explicativa.
Antigues restes, ja dins el Patriarcat.
El Monestir del Patriarcat de Pec, construit al segle XIII, es troba a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i de Patrimoni Mundial en Perill.
El monestir està atés per monges dirigides per una abadessa.
Algunes imatges de l’interior. Un nàrtex excepcionalment pintat dóna entrada a tres capelles d’una gran qualitat. El conjunt compta amb una quarta capella a la que s’accedeix des de l’exterior.
En aquest cementiri hi descansen les restes de 14 Patriarques serbis ortodoxes.
Entrada a Pristina, la capital de Kosovo.
Un petit fragment de la tanca que encercla la gran base americana que està ben bé al centre de la capital.
Honrant amb una superfotografia al president Clinton.
No hi falta la bandera americana i una estàtua d’aquest ex-pesident.
L’estàtua de la Llibertat corona un edifici.
Són moltes les mesquites que hi ha a la ciutat. En aquesta zona, amb l’arribada masiva d’albanesos, la religió musulmans és majoritària.
Aquí, però, es veuen molt poques dones amb mocadors al cap, al menys a la capital. A les zones rurals ja és una altra història.
Una església catòlica.
Diferents establiments del centre de Pristina que és una ciutat que no té res d’especial. No sembla una capital.
El país té altres indrets visitables però de poca volada. El que sí que tenen és la independència.