A punt d’editar aquest post m’assabento que a Albània hi ha hagut un terratrèmol de magnitud 6,4 que ha deixat uns 16 morts i al menys 600 ferits. Sempre impressiona llegir aquestes notícies i més en un lloc que hi estava fa ben poc, a finals de juny.
Aquest país forma part de la península balcànica i és veí d’alguns països de l’antiga Iugoslàvia. Està banyat pels mars Jònic i adriàtic. Es va independitzar l’any 1912, de l’imperi otomà, per tant, no va participar en la dramàtica Guerra dels Balcans però sí que va caure sota el jou del comunisme.
Va tenir un dels pitjors liders que els va governar amb mà de ferro durant una eternitat. Va ser el país més secret d’Europa. El comunista Enver Hoxha es va fer amb el poder l’any 1944 i no va morir fins l’11 d’abril de 1985. Va governar durant 41 anys. Els albanesos recorden aquests anys com una època terrible. Els més joves ho saben per les històries que els hi han explicat els pares i avis.
En principi la majoria d’albanesos són de religió musulmana però de practicar.la ben pocs. Va desparéixer durant la època de la dictadura tot rastre de religió i ningó portava mocadors al cap. Ara el tema religiós està molt afeblit i per Tirana quasi no veus dones amb el cap cobert.
Tirana, que és la capital, és una ciutat emergent que sembla que tirarà endavant. En aquestes properes imatges podeu veure diferents llocs de la capital. Aquesta edificació es troba a la gegantina plaça Skanderberg.
Aquesta estàtua eqüestre que presideix la plaça Skanderberg està dedicat a l’heroi més important d’Albània. Era conegut amb aquest nom, Skanderberg, que li van posar els turcs però en realitat es deia Jorge Castiotra.
Edificis propers a la plaça principal.
Edificacions de l’època comunista.
Aquestes properes fotografien mostren, des de diferents angles, la moderna catedral ortodoxa coneguda com de la Resurrecció.
Edificid d’època es barregen amb llocs totalment moderns.
Curiós ajardinament al capdamunt d’aquest edifici d’habitatges.
Edificacions d’èpoques més recents.
Aquesta piràmide és un edifici històric. Es va inaugurar el 14 d’octubre de 1988 i va ser dissenyada pels fills del dictador comunista Enver Hoxha. Va ser un museu dedicat al seu llegat però s’ha convertit en un centre de conferències i un lloc de celebracions. És una edificació hermètica i sense llum exterior. Es pot veure com a fons en les manifestacions populars.
aquesta és la residència del dictador comunista que va amargar la vida de la gent d’Albània durant tants anys. Tot i que el seu habitatge era molt millor que els de l’altra gent no es pot dir que fos ni luxós ni ostentós. Molt funcional.
La recollida selectiva arriba arreu.
El país està farcit de bunkers. aquest és troba en un lloc cèntric de la capital i hi resta com a testimoni.
Albània és un país emergent pel que fa al turisme i visitar-lo ara resulta força autèntic. segur que amb el pas dels anys quedarà superexplotat i els preus s’encariran molt. L’estimació per la lectura i l’empeny a sobreviure donen imatges com aquestes.