Ja fa un temps que es va programar amb gran èxit una visita a l’antiga església dels Dolors situada a la plaça del Fossar per poder admirar el canvi que ha sofert. Un canvi dut a terme pels fidels de la comunitat copta de Cervera que actualment celebren el seu culte en aquest edifici.
Va resultar que l’espai dedicat al Baptisteri encara no estava enllestit. Vam poder veure un conjunt de marbres preparats per la seva construcció. Un cop realitzat el projecte es va convocar una altra visita per tal de poder veure com havia quedat.
Aquest és el cartell que ho anunciava.
El dia 24 d’octubre un nombrós grup van poder admirar, a més de l’església que lluïa impecable, el Baptisteri. A l’esquerra, es pot veure alguna de les restes de pintures que formaven part de l’esglésis dels Dolors i que es van conservar com a record, tot i que es veuen cremades, degut a un incendi que hi va haver fa molts anys.
Diferents imatges de la nau principal de l’església.
Aquesta garlanda decorativa l’havien posat per rebre una important autoritat religiosa.
Així és com ha quedat el Baptisteri. Com podeu veure és una instal·lació especial i gens vista en les nostres contrades. Està destinada a batejar els infants i, si cal, a persones adultes. L’espai on està situat, correspon a l’antiga sacristia i no és gaire gran. Per tant, en entrar-hi sorprén molt, ja que ocupa un espai considerable.
El conjunt resulta molt vistós. Hi ha dues piques baptismals col·locades de manera simètrica.
La de la dreta, que és la que es fa servir habitualment per batejar els infants, està tapada amb una peça transparent molt ben decorada que pesa poc, per tal de facilitar-ne l’ús.
La de l’esquerra sembla que no es fa servir ja que està tapada amb una pesada peça de marbre.
La part frontal queda embellida amb una pintura acolorida flanquejada per dues columnes que fan costat a una inscripció escrita en castellà. El motiu d’estar escrita en aquest idioma és perquè la majoria dels infants coptes que estan escolaritzats als col·legis de Cervera coneixen més aquesta llengua, que la seva pròpia.
Cal donar les gràcies a la comunitat copta per la seva acollida, especialment al seu cap religiós, el pare Rawis, que va assistir a la visita explicant a tothom el que se li preguntava.