una mica de tot arreu

Lapònia. El poble de Santa Claus. (2)

Aquest lloc és un destí molt important durant l’any però és a l’hivern quan té més èxit. És el poble de SantaClaus. Ja vaig comentar que la ciutat de Rovaniemi va quedar destruïda durant la Segona Guerra Mundial. En el procés de reconstrucció van tenir la visita d’Elionor Roosevelt, esposa del President dels Estats Units. A més de fer un seguiment d’aquest procés, ella volia també visitar el Cercle Polar Àrtic. Per allotjar-la les autoritats van manar construir una “cabanya” en el punt exacte on es troba aquest Cercle: va ser a 8 km. de Rovaniemi. Dita “cabanya” que avui encara es pot veure, va ser l’inici d’aquest llogaret considerat com el poble del Pare Noel.

Rovaniemi va obtenir la condició de ciutat natal de Santa Claus l’any 2000. És la seva residència oficial i durant l’any acull mig milió de visitants. El llogaret està només a tres km. de l’aeroport i a vuit km. de la ciutat de Rovaniemi.

Tot el que s’hi troba està dedicat a aquest personatge tan estimat pels nens i nenes de bona part del món.

Personalment em va decebre el muntatge que s’hi fa en aquest temps de l’any. Tu no veus la figura venerable del Pare Noel si no tens intenció de pagar uns diners per entrar al lloc on es troba. L’entrada al recinte es fa per aquesta zona que confereix màgia a l’encontre. Suposo que, en temps de màxima afluència, les cues deuen ser infinites. Un cop arribes a la porta de l’habitació plena de paquets de regal hi ha uns assistents que van controlant l’entrada de cada persona o grup familiar.

Un cop l’has conegut en persona i t’han fet la fotografia al seu costat passes en aquesta zona on t’esperen per pagar l’import del servei que demanis: fotografia, imatge online… El servei més senzill costa 30 euros. Em va semblar que era un abús. Em vaig espavilar per fotografiar aquestes zones permeses només als que passaven a fer la visita però a mi me la rebufava tenir una imatge amb aquest Pare Noel de negoci.

Tot està molt ben presentat i les parets, plenes de records, permeten que t’hi entretinguis mentre et condueixen a la botiga.

Estic completament segura que la percepció d’aquest lloc feta a l’estiu no té res a veure amb la que presenta a l’hivern. A més de la neu que deu deixar un paisatge preciós, les il·luminacions i decoracions pròpies de Nadal afegides als passeigs en trineu conduits per huskies i rens, les motos de neu, les construccions fetes amb gel, un hotel iglú i les visites a granges de neu, representen un atractiu que triomfa any rere any.

En aquest lloc hi pots comprar tota classe d’objectes relacionats amb el Pare Noel i altres elements nadalencs.

Tot el recinte està ple d’establiments orientats al consum ja que el turisme és la principal font d’ingresos dels habitants de Ravaniemi que són els que gestiones el poble del Pare Noel. En temps d’estiu i amb establiments tancats, com podeu veure a l’esquerra de la imatge, a mi no em va fer ni fred ni calor aquesta visita. El Nadal s’hi veia lluny, en canvi, les flors feien molt goig.

A part dels establiments de restauració les tendes que venen tota classe d’objectes típics hi són arreu.

Als elements nadalencs s’hi sumen també els records d’aquest punt on es troba el Cercle Polar Àrtic.

 

Tot i que al natural resulta car de veure, de representacions del Pare Noel se’n troben arreu.

Fixeu-vos en com està fet aquest Pare Noel. Agafen un tronc, li fan un tall en diagonal i a la superfície hi dibuixen la cara d’aquest popular personatge. N’hi ha arreu de figures de diferents tamanys  fetes amb aquesta tècnica.

Ningú es descuida de passar per l’oficina de correus. Compres postals, que n’hi ha de totes menes, i les escrius posant l’adreça a qui vols que arribin. Resulta que pels vols de Nadal aquestes postals arribaran amb el segell especial i únic al món que portarà la marca del Cercle Polar Àrtic als seus destinataris. Aquesta iniciativa té la seva gràcia i els hi permet recollir força diners de tota la gent que hi passa fóra temporada. Com jo. Que també vaig escriure postals. Només faltaria!!! Espero que seran molt benvingudes!!!

Cal fer esment de que, des de l’any 1985, aquesta oficina ha rebut quinze milions de cartes procedents de 198 països.

Deixem enrere la ciutat del Pare Noel pensat que l’experiència no ha estat malamanet però que per Nadal seria molt millor, tot i visitant altres indrets on es pot veure esglésies de fusta als cementiris que són jardins molt ben cuidats a la vora del riu…

Aquí es pot comprovar la dificultat de l’idioma. Mireu quantes consonants té aquest nom que només porta dues vocals…

Passejar per les ribes dels rius, que a Lapònia són nombrosos i molt amples és del tot relaxant. Veus molta gent amb gossos.

Els huskies, que són preciosos, són molt comuns en aquesta terrra. Ells sí que estan preparats per aguantar temperatures molt baixes!

Camins bonics i ben cuidats vora del riu conviden a fer-hi un passeig ja que el temps resultà excepcionalment fantàstic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: