una mica de tot arreu

Lapònia. Cercle Polar Àrtic (1)

Amb aquest post queda encetada la informació sobre el viatge a la Lapònia finlandesa i noruega, el Cap Nord i les illes Vesteralen i Lofoten. És un viatge molt especial perquè et porta a les terres més llunyanes on es pot arribar des del nord. Més enllà només hi ha aigua. Són territoris molt despoblats i amb unes temperatures inclements. És l’Europa septentrional.

La sorpresa del viatge ha estat l‘excepcionalitat d’aquestes temperatures. Al coincidir amb l’onada de calor que va afectar a tot Europa s’ha pogut gaudir, en aquestes terres, d’uns dies del tot inhabituals. Fins i tot alguna estona ha fet caloreta, sobretot a mesura que avançava el viatge, i quasi bé tots els dies, els cels blaus i el sol han acompanyat, cosa que ha fet que el record del recorregut sigui fantàstic.

El viatge comença a la Lapònia filandesa. Lapònia és una regió geogràfica del nord d’Europa que limita, al nord, amb l’oceà Àrtic, a l‘est, amb el mar de Noruega i a l’oest, amb el mar de Barents. Està dividida entre els estats de Noruega, Rússia, Suècia i Finlàndia. La majoria d’habitants de Lapònia són de l’ètnia “sami” i aquesta zona es coneix també com “àrea Sápmi”.

Aquesta és la bandera comuna a tots els territoris coneguts com Lapònia.

Tenint en compte que la distància de Cervera a Cap Nord és de més de 4.600 quilòmetres als que s’hi haurien d’afegir els 2100 que vaig fer per conéixer bé aquells territoris, ho trobo una barbaritat fer-ho amb cotxe. Conec gent que ho ha fet però, personalment m’esborrona imaginar-ho.

La millor manera d’arribar-hi és agafant un avió des de l’aeroport de Barcelona fins a Helsinki, que és la capital de Finlàndia. Des d’aquest aeroport cal enllaçar amb un altre avió que et deixa a la capital de la Lapònia filandesa: Rovaniemi. D’una manera ràpida i tranquila t’estalvies la pila de quilòmetres que cal fer per tavessar tot Europa.

Si tens la sort que et toqui finestreta pots gaudir amb les costes dels Països Baixos, Dinamarca, terres de Suècia i finalment, territori islandès. Havia visitat el sud d’aquest país i vaig poder confirmar que la resta és ben igual: aigua, llacs a milers, i boscos: natura pura.

En arribar, al mes de juliol, a l’aeroport de Ravaniemi es té una sorpresa ja que sembla que s’hagi avançat el temps i ens trobem als volts de Nadal. El missatge escrit que hi diu “Santa creu en tu” ens avisa de que estem ben a prop del poble de Santa Claus o sigui el Pare Noel.

Rovaniemi és una ciutat completament nova ja que, durant la Segona Guerra Mundial, els alemanys, en la seva retirada ho van arrassar tot i, si quedava alguna cosa, els invasors russos la van acabar de destrossar. Els carrers els tenen decorats amb animals del fred: ossos

Viuen principalment del turisme que els hi aporta el poblet del Pare Noel que el tenen a pocs quilòmetres.

…rens… que és el seu territori i n’hi ha per donar i per vendre. No amb els colors de l’Arc de Sant Martí però…

Tot i que el dia era assolejat i la temperatura bona, cosa que feia que aquest grup de gent es banyés a la vora del riu, la sensació de paisatges freds i d’espais poc habitats es feia sentir.

El poble de Santa Claus dóna la benvinguda als visitants. El personatge està acompanyat amb un nen vestit a la manera tradicional dels samis. El ren no hi pot faltar!

Vaig trepitjar la ratlla que marca l‘Equador, en el país del mateix nom, un lloc molt calorós. Vaig estar a Usuahia, a la Terra del Foc, el lloc habitat més austral del món (a l’Antàrtida només hi ha científics) i ara, camí del Cap Nord, abans d’arribar a la part més septentrional de la terra, dóna gust passar pel que els nadius anomenen Napapiiri, que és la línea imaginària del Cercle Polar Àrtic.

S’hi troben indicacions de distàncies des d’aquest punt a diferents localitzacions.

El termòmetre, que a l’hivern, marca tempetures glacials i que, les de l’estiu tampoc s’assemblen amb les de més al sud, excepcionalment, com podeu veure marcava 27º!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: