una mica de tot arreu

Claudi i Frederic Gómez Grau. Les seves fotografies a la Filmoteca de Catalunya (1)

El dijous dia 7 va tenir lloc un acte a la Filmoteca molt vinculat amb Cervera. No em vaig assabentar d’aquest esdeveniment, cosa que em sap molt greu, ja que un dels protagonistes de l’exposició que es va inaugurar va ser el millor amic del meu pare. 

Al vespre, i per mitjà d’unes imatges que vaig veure a Facebook, em vaig assabentar d’aquesta mostra i ahir, ja em trobava a la Filmoteca disposada a assaborir tot el que hi podia veure.

Es tracta d’una mostra fotogàfica dedicada als dos germans cerverins Claudi i Frederic Gómez Grau que, gràcies a la fotografia, es van apropar al cinema. Això va ser des de finals dels anys cinquanta fins a mitjan dels anys setanta.

Van poder captar amb les seves càmeres moltes imatges d’aquelles superproduccions que es rodaven a Espanya ja que els costos eren més barats. A l’exposició s’hi mostren fotografies de deu d’aquests rodatges, donant testimoni de la seva gran professionalitat i d’un moment irrepetible que els va permetre, des d’Espanya, ser molt a prop de Hollywood.

Les fotografies que podreu veure no tenen bona qualitat però són un testimoni d’algunes imatges triades entre totes les que hi ha a l’exposició. És important poder deixar testimoni, especialment per la gent que no podran anar a veure-la i que, des d’aquest blog, en podran fer un tastet.

Em vaig sentir molt emocionada en veure aquesta preciosa fotografia de l’estimat Frederic.

Com podeu veure, és la que dóna entrada al recinte expostiu.

Aquí teniu les dates del temps que es podrà visitar aquesta exposició.

En primer lloc s’hi troben uns plafons que expliquen el perquè d’aquesta exposició i una petita biografia de cadascun dels germans Gómez Grau.

Vistes d’una part de l’espai expositiu.

Hi ha tota una col·lecció, molt interessant de veure, que reprodueix els cartells de les pel·licules en les que els dos germans hi van treballar.

Per filmar 55 dias en Pekin es va fer una recreació impressionant d’una ciutat xinesa.

Un altre cartell, tots de films emblemàtics, i protagonitzats per actors de primer nivell. En un reservat on hi ha cadires per seure es poden veure fragments de filmacions que resulten molt interessants. S’observa en el reportatge sobre El fabuloso mundo del circo, el canvi de les actrius protagonistes per unes trapezistes professionals en fer els números acrobàtics.

Sofia Loren, la gran protagonista de La caida del imperio romano.

Aquesta fotografia de la dreta, on es veu Sofia Loren en un moment de descans, fumant asseguda a un carro, és la que han posat a la portada del fulletó informatiu que es dóna al públic abans de visitar l’exposició.

Els recursos emprats per aquesta exposició són pocs però molt encertats. Atés que totes les imatges són en blanc i negre, els cartells en color i unes franges informatives en vermell hi destaquen molt. A cada pel·licula s’hi troba la simbòlica cadira del director amb el nom escrit al darrera. El conjunt resulta tot un encert.

Va ser magnífica la posada en escena de El doctor Zivago. Semblava la Rússia revolucionària.

Precioses imatges d’una Rússia que es va situar a Espanya.

Els principals protagonistes d’aquesta inoblidable pel·lícula.

Va ser magistralment dirigida per David Lean.

Trepitjar aquest terra que semblava nevat donava una sensació del tot real. Un altre recurs expositiu molt ben aconseguit.

No us perdeu el proper post que acabarà amb la informació sobre aquest honor que han tingut els germans Gómez grau de ser protagonistes d’aquesta magnífica exposició a La Filmoteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: