una mica de tot arreu

Corpus 2018. La processó

Els temps han canviat i la festa de Corpus que era de les més brillants del calendari ha quedat força malmesa.

L’acte central era el pas de la processó pels carrers guarnits i encatifats dels pobles i ciutats. Ja fa una pila d’anys que les coses van canviar i, la processó va quedar lligada a la celebració de l’Eucaristia. Per tant, com que aquesta té lloc al matí, el canvi d’horari de la processó va resultar obvi.

Corpus fou la mare de totes les festes i el Seguici era de cabdal importància. Avui sembla que no anem pel bon camí. Al menys a Cervera. Tenint en compte que la festa dels Carranquers es celebra el dissabte abans de Corpus i que el Ball Parlat hi té un important protagonisme, la gent hi assisteix i la plaça Major s’omple.

L’endemà, dia de Corpus, a Cervera hi trobem anunciat la confecció de catifes i, a continuació, la processó. I, pel que fa a la tarda, completament desvinculat dels actes del matí, el Seguici. Sembla que aquest empatx d’un dia sí i l’altre també de festa a la plaça no plau massa a la gent de casa i aquest any, segons m’han comentat, hi havia quatre gats. Així no anem bé.

Vaig aprofitar la tarda del dia de Corpus per anar a Solsona, on es celebra una festa de Corpus tradicionalment molt lluïda, i esbrinar com ho fan. Us ho explico: A les 11 hi ha la Missa solemne a la catedral. A la plaça que hi dóna s’hi fa una gran catifa. Quan s’acaba aquesta missa la processó surt de la catedral i fa un recorregut curtet. Aleshores s’endega el Seguici, que arriba fins els lloc habitual on es fan els lluïments i, un cop acabats, tothom cap a dinar. Val a dir que hi participa moltíssima gent!

I a la tarda què fan? Celebrada ja amb tota solemnitat la festa a la tarda hi ha actes puntuals vinculats amb el món de la música: concerts al carrer, una cantada de la coral davant l’Ajuntament…

Potser s’ha de replantejar el Seguici a Cervera ja que, tanta feinada, polèmica per les restes orgàniques del cavall, mobilització de molta gent…perquè fallin els assitents sembla que no té massa sentit. Quan el públic és absent alguna cosa no marxa…

Tal volta potser es podria organitzar el diumenge al matí i fer-lo en el sentit invers de la festa de la vigília o sigui des de la plaça Major fins la plaça Universitat, on hi tindrien lloc els lluïments.

Es podria sortir mentre a l’església encara celebressin la missa. El Seguici avançaria fins la plaça Universitat i la processó podria ser al final. Cal recordar que la custòdia sota tàlem era l’últim que trepitjava els carrers i que tancava la processó o sigui l’acte més rellevant de la festa de Corpus. Els elements del Seguici, anaven al davant i, per tant eren els que, juntament emb els nens i nenes de primera comunió, trepitjaven els primers les catifes.

Podria ser una bona solució per donar ales a aquest seguici de capa caiguda. Catifes, Seguici i processó seguirien el mateix ordre d’abans i es respectaria la tradició afegint-hi necessitats adequades als nous temps: canvi de ruta, ball de Gitanes, ball d’Espases…

La gent de Seny Major que tenen cura de coordinar tots aquests actes festius hi tenen la darrera paraula…

Si voleu veure algunes imatges de la processó mentre va pujant carrer Major amunt fins l’església de Sant Agustí, on s’acaba, aneu seguint mirant el post. No tinc fotografies del Seguici d’enguany pel motiu que he explicat abans.

La processó fa una breu parada davant l’altar del que tenen cura les religioses de la Sagrada Família.

Les catifes de flors llueixen bé en aquest tram.

Fixeu-vos en com va vestida aquesta escolaneta que acompanya el tàlem.

La processó segueix fent camí pel carrer Major.

Aquest jove té cura de l’aparell de megafonia que va permetre escoltar molt bé tot el que es deia al llarg del recorregut.

El tàlem avança tot i arribant a l’alçada dels balcons.

La processó arriba a l’església de Sant Agustí.

Al fons s’endevinen els vitralls

Detalls.

Els nens i nenes de primera comunió gaudeixen en ser els primers de trepitjar la catifa.

L’escolanet i escolaneta destaquen amb el vermell de la seva roba.

Primera comunió…

Un Corpus més…el de 2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: