una mica de tot arreu

Festa dels Diables Carranquers 2018

Com cada any, la vigília de Corpus els Diables Carranquers de Cervera celebren la seva Festa. Aquest és el cartell que anunciava l’edició de 2018.

Tenint en compte que aquesta activitat es cavalcava a la mateixa hora amb la presentació del llibre “Sixena”, a la que vaig assistir, en arribar a la plaça ja poc quedava per veure.

Pel camí els protectors de portes tornen a fer acte de presència. Després del llarg hivern el foc torna a deixar-se veure pels carrers de Cervera.

Algunes fotos donen testimoni de la colla del Ball de Diables de Sabadell que va acompanyar els Carranquers. Es curiós com cada colla de diables fa del disseny del seu vestit un exercici d’imaginació i vistositat.

Havent contactat amb un membre d’aquesta colla passo a copiar les interessants explicacions que m’ha donat.

El Llucifer porta el ceptrot en forma de ceba gran de ferro, que quan va carregat amb més de 50 carretilles és tot un espectacle. El Barret que porta recorda a un grup de “altos mandos” que van de verd.
La Diablessa amb faldilla i maça en forma de ceba i de 3 puntes és la parella perfecta del nostre Llucifer. El seu barret pot recordar a les còfies “cornette” d’algunes monges.

La ceba és un element representatiu de  Sabadell i per això l’utilitzen als vestits i a les maçes i ceptrot.

Fixeu-vos en aquestes imatges i identifiqueu aquests elements explicats per aquest jove de la colla.

Aquí es pot veure el que porten els de casa i el dels convidats.

El foc sempre acompanya els diables.

Cal posar imaginació als complements. Fixeu-vos en l’estri que porta aquest diable i en el barret que llueix.

Un altre barret del tot especial!

Sempre present en el record i en la lluita la Llibertat dels presos polítics.

La plaça Major sempre imponent.

És el moment de tornar cap a casa. Lo Carranco Bilandó se’n va al seu habitatge del carrer Major.

Sembla que aquest any el Ball Parlat no va ser massa valorat.

Hi va destacar la intervenció d’un pare afectat per un problema que ha sortit pel que fa als Centres escolars de Primària de Cervera. Degut a que la matrícula de P3, ja fa un temps que va baixar, es va prendre la decisió de que una classe quedaria al Col·legi Les Savines, que és d’una línia i que, on abans n’hi havia dues, o sigui al Col·legi Jaume Balmes i al Col·legi Josep Arques, s’anirien turnant, acollint un any una línia i, el següent, dues. Així d’aquesta manera la baixada d’alumnes quedaria repartida per igual a ambdós centres donant-los-hi un equilibri.

El problema ha sorgit aquest any. S’han matriculat a la preinscripció més alumnes al col·legi Arques que al Jaume Balmes, quan en el proper curs li tocava a aquest darrer les dues línies. Alguns pares s’hi han oposat i el problema ja està servit.

Cal destacar que el Col·legi Jaume Balmes, disposa d’unes instal·lacions magnífiques: aules fantàstiques molt lluminoses i espaioses, tres grans patis i una terrassa espectacular pels més petits i unes vistes dels afores perfectes. Això pel que fa a l’edifici.

I pel que fa al projecte educatiu, hi vaig com a voluntària en visites culturals, penso que és engrescador, de qualitat, amb un amplíssim ventall de propostes (aquí em podria allargar molt i no és el cas) i amb molt bons resultats acadèmics en quan a la mitjana dels i les alumnes quan passen a Secundària.

El problema està damunt la taula i caldrà resoldre’l. Si es manté la petició d’aquests pocs pares, el col·legi més antic de Cervera passaria a tenir una sola línea, com el més nou, Les Savines.

Caldrà veure com es resol aquest tema ja que seria històric pel Jaume Balmes aquesta reducció del seu alumnat que, amb els anys, es quedaria a la meitat si preval el criteri de nombre de matriculats. És obvi que la part nova de Cervera està molt més habitada i per tant la demografia és més alta. 

Transcric una reflexió, que em sembla prou raonada d’una mestra del Col·legi Jaume Balmes:

“A Cervera no hi ha distàncies. La mobilitat no és el problema. El que sí que hi ha són interessos personals i polítics i això té un altre nom. Molt decepcionada amb l’administració que ens representa perquè hauria de vetllar per la supervivència de tots els centres de Cervera amb imparcialitat. Entre les escoles ens hauríem de fer costat. No sé el que serem capaços de transmetre als nostres fills i alumnes si som capaços de treure les coses de context només en benefici propi”

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: