una mica de tot arreu

Palau de la Generalitat. Sant Jordi 2018. Jornada de portes obertes (3)

En els dos posts anteriors heu pogut veure quasi totes les dependències més rellevants del Palau de la Generalitat. Les fotografies no fan honor a la realitat, especialment pel que fa a les sales més nobles i a la Capella de Sant Jordi. Són tants els detalls que hi ha que és del tot impossible copsar-ho tot. Una segona visita seria d’agrair!

El que crida molt l’atenció en visitar aquest Palau és la quantitat de representacions en diferents materials, tamanys i tècniques de la figura de Sant Jordi. Desconec sí ho tenen catalogat ja que ha de ser del tot interessant poder veure un recull de totes les vegades que s’hi pot veure  la la figura del cavaller . A continuació en podeu visualitar un parell. Aquesta primera correspon a un quadre penjat en un mur d’una zona de pas.

Aquí se’n veu  se’n veu un fragment.

Preciosa aquesta figura posada a l’aire lliure. Un preciós ram de roses l’acompanyava en aquesta Diada de Sant Jordi.

La podeu veure en un angle del Pati Gòtic.

Aquest pati gòtic és un exemple elegant d’estil gòtic tardà. Hi destaquen l’esveltesa dels pilars de la galeria, les gàrgoles, els pinacles i els nombrosíssims relleus esculturals.

Les escales porten a l’entresol on hi ha les dependències del Gabinet de Protocol i Relacions Externes. Ens aquests despatxos s’organitzen els actes institucionals de la Presidència i del govern de la Generalitat, i es treballa per la representació correcta de la institució i dels presidents en els actes que se celebren dins i fóra del Palau.

Ja a punt de sortir a l’exterior, per damunt del mur, es veuen aquestes boniques edificacions. La de l’esquerra correspon a un fragment de les Cases dels Canonges.

A ran de carrer i, des de la porta del Palau de la Generalitat que s’obre al carrer del Bisbe, es troba l’antiga cereria Lluís Codina.

Just al davant, les pancartes reviindicatives criden l’atenció des dels balcons.

Des del Pati dels Tarongers es té accés, a través d’aquest meravellós pont neogòtic que es va construir l’any 1928, a la residència presidencial de les Cases dels Canonges.

Cal dir que aquest accés és una de les icones de la ciutat comtal i una de les més fotografiades, tant pels locals com pels visitants.

La façana de la plaça de Sant Jaume, del reconegut arquitecte Pere Bali, és d’estil renaixentista. Va ser edificada pels vols de l’any 1600, davant un espai molt més reduït.

És el millor exemple i el més monumental d’arquitectura civil del renaixement a Catalunya. Façana ben composta, amb varietat de materials, colors i textures, evoca l’obra de Miquel àngel al palau senatorial de Roma.

A l’interior de la fornícula que hi ha darrera la balconada, hi ha en relleu els bustos dels tres diputats de la Generalitat que manaren construir la façana i tot el cos renaixentista. al damunt s’hi troba l’escut, amb la creu de sant jordi, senyal de la institució. l’escultura de sant jordi és obra d’andreu aleu del 1860.

Aquesta cúpula, que com podeu veure és visible des de la plaça de Sant Jaume, correspon al Saló de Sant Jordi, que és la sala principal del Palau de la Generalitat. El llanternó de coronament dóna llum a aquesta sala.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: