una mica de tot arreu

Palau de la Generalitat. Sant Jordi 2018. Jornada de portes obertes (2)

Seguim passejant pel Pati dels Tarongers que és el centre neuràlgic del Palau. Des d’aquí accedirem a la part més noble d’aquest magne edifici.

Entrem a la magnífica Sala Tarradellas que és la més magnificient de l’edifici per celebrar reunions del consistori, màxim òrgan de govern de la Generalitat. Hi destaca aquest espectacular sostre teginat daurat.

Un sostre que contrasta amb el mural d’Antoni Tàpies al·legoris de les Quatre Grans Cròniques medievals catalanes, i enllaça el passat històric amb la modernitat.

Aquí és on es reuneixen setmananalment el president i els membres del Govern en consell executiu i s’hi prenen decisions trascendentals per a la vida del país. Avui resta òrfena.

A la galeria gòtica s’hi troben aquests sostres tan ben decorats que fan aixecar la vista enlaire per tal d’admirar-los.

El pati de la planta noble del Palau està envoltat per una galeria de gran interès arquitectònic. Airós i elegant, supera en virtuts altres patis semblants.

Les columnes que sostenen els arcs apuntats de la galeria són molt esveltes, de pedra de Girona. Entre els arcs i en la base de les pilastres del pis superior, s’hi troben rics relleus esculturats.

A la part superior, hi ha 26 gàrgoles esculpides amb pedra de Montjuïc, una per cada pinacle, vives i esplèndides que acaben de solemnitzar el pati.

La galeria gòtica vista des de l’interior del Palau.

La Sagristia en la que s’hi poden admirar tots els objectes del tresor de la capella de Sant Jordi.

Els sostres,s també llueixen un bonic treball de decoració.

La Capella de Sant Jordi és d’estil flamíger, amb planta quadrada, està coberta amb una volta de creueria estrellada amb els quatre evangelistes, els escuts de la Creu de Sant Jordi i les quatre barres catalanes.

El frontal de l’altar dedicat a Sant Jordi és una obra d’art excel·lent.

Un mosso d’esquadra vestit de gala resta dempeus dins l’exquisisa capella de Sant Jordi.

Detalls del sostre.

Rosassa.

El Saló Sant Jordi és la sala principal del Palau de la Generalitat. Al mateix nivell que la galeria gòtica i el Pati dels Tarongers, forma part del cos renaixentista de l’arquitecte Pere Blai. És un temple de tres naus, cobertes amb volta catalana. A la capçalera s’hi troba la cúpula, de planta ovalada, que és visible des de la plaça de Sant Jaume i que dóna llum a la sala amb el seu llanternó de coronament.

Unes magnífiques làmpades embelleixen el sostre i il·luminen l’estança.

El Saló Sant Jordi acull els actes institucionals de més rellevància i més solemnes, com la presa de possessió dels presidents de la Generalitat. La decoració pictórica actual correspon a la dictadura de Primo de Rivera.

 

En aquest Saló, el dia de Sant Jordi, s’hi trobaven llibres en els que la gent que visitava el Palau podia deixar-hi comentaris. Serà bo guardar-los perquè tot el que s’hi escrivia, òbviament sobre el moment actual, passarà a la història.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: