una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada família de Cervera. Anexe (28)

Cal afegir algunes fotografies sueltes que acaben de completar la informació sobre el col·legi. Per tant s’editaran dos posts més en els que hi trobareu algunes fotografies de publicacions i altres, així com algunes dels darrers anys, ja en color, i amb els i les alumnes de pàrvuls de protagonistes.

  “Audi, Filia” és el nom d’una publicació del Col·legis de la Sagrada Família. Com podeu veure, el rètol està fet amb unes lletres gòtiques ben boniques i, a sota, s’hi troba el dibuix de l’escut de la Sagrada Família. S’editava trimestralment i aquest exemplar és el número 24 corresponent als mesos de març, abril i maig de 1949.

Llegiu tot el que hi posa aquí que completa la informació. Atenció al nom del censor. Era una època en la que fins i tot en una revista de caire acadèmic havia de tenir algú que deia que tot el que es publicava era correcte.

Fantàstica la informació que es dóna sobre “El despertar de las Flores”. La primera fotografia ja s’ha editat en un post. Les altres no les tenim però, com podeu veure, cada grup representava una estació de l’any.

Una altra informació sobre monges que havien estat al Col·legi de Cervera.

Aquesta primera imatge publicada a la revista també l’heu pogut veure al blog. Aquí sabem que les alumnes eren de Segunda División. El text està signat per una ex-interna.

Molt curiosa és aquesta fotografia de les alumnes de Tercera División, també del Col·legi de Cervera que, dissortadament, no la tenim però en podem gaudir des d’aquesta pàgina de la revista.

 

El Col·legi de la Sagrada Família, fundat l’any 1863 va celebrar el seu Centenari l’any 1963. Aquesta estampa en la que es veu la Sagrada Família, l’escut del col·legi, la madre Anna M. Janer, fundadora, i dues autoritats eclesiàstiques és la que es va donar com a redord  el dia de la celebració del Solemne Pontificial que va presidir el Bisbe de Solsona, Vicente Enrique i Tarancón.

Una simpàtica imatge d’un treball manual que, muntat, era a un marc de fotos. Fet pel Dia de la Mare queda com a testimoni de la ilimitada quantitat de treballs de tot tipus que es van fer al llarg dels anys al col3legi.

Francesca Gomà Balcells.

Entranyable imatge dels germans Xandri i un cosí seu amb una tieta del seu pare, filla de Cervera i monja de la Sagrada Família. Aquí es veu molt bé l’hàbit que portaven, especialment aquesta mena de cosa incòmoda que els tapava el cap i les espatlles i només els deixava la cara a la vista. Els nens porten l’uniforme de la Sagrada Família i la nena va de carrer.

La madre Teresita Xandri va exercir molts anys de professora de labors al Col·legi de la Sagrada Família de Lleida.

D’esquerra a dreta: Josep Xandri Sala, madre Teresita Xandri, Pepita Xandri Sala i Ramon  Aldomà Xandri.

Havíem vist algunes fotografies amb les alumnes portant bandes però sempre anaven amb l’uniforme de tota la vida. Aquesta imatge testimonia que es seguien posant bandes en els darrers temps quan ja s’havia canviat l’uniforme.

D’esquerra a dreta: Concepció Puig Puig, Dolors Mateu, Angelina Vergés i Dolors Pujol.

Aquesta fotografia és molt interessant. Està feta des del pis de dalt del col·legi i, en primer pla, les teulades ben antigues llueixen teules una mica mal arrenglerades. A baix de tot, es veuen els dos patis separats per la pèrgola de ferro, mig coberta de plantes. Al pati de la dreta, amb les cistelles de bàsquet, s’hi veu un grup d’alumnes jugant.

Contemplar el paisatge del fons resulta sorprenent ja que no s’hi troba cap edificació. Només, amagada sota els arbres, hi ha la casa del Mas Duran. Amb les urbanitzacions que s’han construit en aquest indret i, amb les instal·lacions del Club Esportiu Mas Duran, el canvi resulta total.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: