una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. Actes religiosos (24)

Per mitjà d’aquestes fotografies podreu veure com la capella del col·legi acollia alguna celebració especial. Degut a que la família Pont gestionaven un negoci que no tancava en dies festius, els hi era més còmode celebrar la Primera Comunió de les seves filles en una data que no interferís en el negoci.

Entranyable aquesta imatge en que es pot veure la capella del col·legi.

La mare, Magdalena Tarragó, vestides de Primera Comunió, Magda i Montse i el pare, Pere Pont.

En aquells temps, l’uniforme del col·legi no es feia servir només amb caire acadèmic sinó que es portava a moltes de celebracions que tenien lloc fóra del col·legi com anar a beneir la palma.

D’esquerra a dreta: Magda, Pere i Montse Pont Tarragó.

Preciosa fotografia feta el Diumenge de Rams, a la plaça Major, anant a beneir la palma, Són Dolors i Misteri Rivera Raich, que ja heu pogut veure en un altre post, però que en aquest post que explica com peces de l’uniforme es feien servir per festes no escolars, hi queda clavada.

Van impecablement vestides amb l’abric, que complementava l’uniforme en temps d’hivern. Fan servir el sombrero d’uniforme que els hi llueix ideal amb aquests pentinats amb serrell, trenes i uns llaços per tapar les gomes. Els guants, els mitjons blancs i les sabates fosques, acaben d’arrodonir el vestuari que porten en aquesta preciosa fotografia.

La Confirmació era el sagrament que s’administrava als batejats quan ja havien fet la Primera Comunió. En tenia cura el Bisbe de Solsona acompanyat d’una parella que feien de padrins.

Aquesta nena porta l’uniforme per la seva confirmació. El complementa amb el gorro. Sembla, però, que no hi porta l’escut. Al seu lloc lluiex una cadena amb una medalla.

La nena que confirmaven és Antònia Hidalgo. L’escolanet podria ser Josep Raich. La padrina, que va molt mudada, és Dolors Razquin Fabregat.

Encara que aquestes properes fotografies no es puguin incloure dins de les activitats relacionades amb el col·legi, sembla que puguin ser interessants per la informació que donen sobre les autoritats eclesiàstiques locals que hi surten.

El Bisbe de Solsona és qui tenia cura de les confirmacions. estava assistit per uns padrins que, en aquest cas eren Jaume Carbonell i la seva esposa Dolors Razquin Fabregat.

A l’esquerra podem veure el Rector de Cervera, mossèn Ramon Rota Canal. Al seu darrera hi ha el Vicari, un jove mossèn Josep Vilardaga i, tocant a l’altar, un capellà, molt alt i ja gran, mossèn Benet.

Cal recordar que el Bisbe, Vicente Enrique i Tarancón va tenir un paper molt rellevant en les seves futures destinacions i que es va enfrontar al Dictador Franco.

Una darrera imatge en la que s’aprecien molt bé tots els ornaments que porten els capellans i els escolans, que es veuen, al fons a mà dreta. Les randes, amplíssimes, llueixen a la part baixa d’aquestes peces curtes i blanques de cotó que porten directament damunt la sotana.

La padrina, vestida de negre, porta una gran mantellina agafada al cap amb una peça que la subjecta.

Mossèn Ramon Rota Canal, Rector de Cervera, Jaume Carbonell, mossèn Benet (mig tapat pel llibre), el Bisbe, Vicente Enrique i Tarancón, el vicari, mossèn Josep Vilardaga i Montserrat Razquin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: