una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. El vestuari (23)

 

En aquestes properes fotografies podreu veure el canvi que es va fer amb els anys pel que fa als pentinats, a l’uniforme, a la bata i a les peces per fer esport.

Montserrat Pont Tarragó amb els cabells molt llargs, com era costum en aquell temps, que encara que tothom no els hi portava  si que ho feien la majoria. Es duien recollits amb una o dues trenes. La vèiem amb l’uniforme i el coll de plàstic blanc que es cordava amb un piuet que es posava dins un forat, com podeu veure a la imatge. Porta l’escut de la Sagrada Família, de metall platejat amb acabat mate, que anava amb l’uniforme.

M. Rosa Villarroya Massana, també amb l’uniforme i el cabell llarg, que el porta recollit amb una trena. S’hi veu també el coll de plàstic i l’escut.

L’abric d‘uniforme era una peça imprescindible per portar a l’hivern. De color blau marí, com l’uniforme, lluïa una doble filera de botons daurats, unes xarreteres, tancada cadascuna d’elles amb un botó i una renglera de dos o tres botons als punys. Al davant portava dues grans butxaques amb tapeta. Al darrera hi havia un cinturó també cordat amb botons daurats. Oferia la possibilitat de cordar-se de dues maneres: tancat del tot o bé en forma de coll solapa cordant l’últim trau amb el segon botó de l’altra banda. Era elegant i mudava molt.

No es disposa cap fotografia feta al col·legi d’alguna alumna portant l’abric. En un dia festiu podem veure com el porten  Magda (amb el coll tipus solapa) i Montse (tancat fins dalt) Pont Tarragó.

 

La nena Eulàlia Boronat Fonoll jugant amb una pilota a casa seva. Un fotografia que ens permet veure amb detall com era la bata que es portava a diari per assistir a les classes. De color negre i oberta de dalt a baix per la part de davant,qual cosa la feia molt còmoda per posar i treure. Els botons eren d’un color beix clar i el cinturó, que en la imatge s’aprecia molt bé, era de pell i d’un color marronet clar que amb el temps s’enfosquia.

La bata que es portava abans d’aquesta tenia una curiosa capelina. La podeu veure en el detall d’aquestes dues fotografies que ja s’han publicat.

La bata amb capelina, vista del darrera.

Concepció Puig Castellà, al mig, porta la bata amb capelina, en aquest cas la podeu veure pel davant. Les inicials SF van brodades damunt la capelina.

D’esquerra a dreta: Misteri Rivera Raich, Concepció Puig Castellà i Emilia Martí Suau

Aquesta imatge correspon a un indret de Cervera que ara està molt ben restaurat: “Cal Racó” on hi ha els habitatges que es coneixien com “del convent”. Podem veure a Antònia Hidalgo, a l’esquerra, amb una amigueta. Ella va vestida amb l’uniforme, al que hi ha afegit un collaret, l’altra va amb la bata.

Fa gràcia veure els estris que portaven per anar a col·legi. L’Antònia, una bonica maleta de cartró gruixut i dur (n’hi havia moltes en aquell temps) i, l’altra nena, una carpeta petita de cartró més tou que es tancava amb gomes i un plumier de fusta.

Aquests cinc germans, de cal Jesús de la plaça Major, surten al llibret en una fotografia feta al mateix lloc, als baixos de la Paeria.

Aquesta fa molta gràcia perquè estan posats en fila per alçades, no per edats. D’esquerra a dreta: Mitxu, Emilia, Paquita, Enric i Juliana Martí Suau. La germana més gran porta mitges i la resta, uns impecables mitjons blancs.

És interessant poder veure l’uniforme dels nens: un jersei i uns pantalons blau marí.També portaven un collet blanc i l’escut agafat al jersei. La bata que feien servir era la típica que portaven els nens de tots els col·legis: el model tradicional amb ratlles blaves i grisoses cordada al davant.

Les germanes Dolors (a la dreta) i Angelina Vergés. Aquesta fotografia ens informa del canvi que hi va haver pel que fa a l’uniforme. Com podeu veure la peça de dalt era sense mànigues i es complementava amb una brusa blanca.

Aquesta fotografia de les tres germanes Duran, ens el mostra molt bé el color del nou uniforme. El fons era gris i estava embellit amb unes fines ratlles blaves que formaven quadrets.

(d’esquerra a dreta) Nuri, M. Teresa i Inma Duran Guardia. Fixeu-vos com el tipus de pentinat havia canviat molt. Ja no porten aquells cabells llargs que sovintejaven en altres temps, sinó que les tres llueixen uns tallats curtets.

Encara que aquesta fotografia no sigui molt nítida és interessant de veure-la per com és de testimonial ja que es veu l’uniforme complet molt bé.

Els temps havien canviat i la mida de les faldilles també. S’havien convertit en minifaldilles!!!!

Com podeu veure l’uniforme estava format per dues peces: un coset amb un escot en punxa i sense mànigues, que es completava amb una brusa blanca i, una faldilla amb plecs, cosa que li donava una bona amplada.

Resultava còmode, més nét (ja que lantic uniforme blau mari era molt delicat), modern, airós, afavoridor i bonic.

Pel que fa a la bata, aquella peça negra que s’embrutava amb facilitat, especialment amb el guix d’escriure a la pissara, tan blanc, ja molt abans que tingués lloc el canvi d’uniforme es va optar per una nova bata més còmoda.

La podeu veure en aquesta fotografia, que ja s’ha editat i s’hi han posat els noms de les alumnes, en el post dedicat al bàsquet. Sembla que ja en aquests anys, s’hi acceptaven dues versions doncs dues de les alumnes porten la que, més tard, seria l’habitual amb alguns petits canvis com el coll que passaria a ser rodó (aquí sembla que encara que és rodó està confeccionat amb la mateixa roba de la bata).

L’altra versió, que no va ser la definitiva, segueix estant cordada al davant, com la negra, i també es cenyeix a la cintura però en aquest cas amb un cinturó de la mateixa roba que la bata. El coll també hi és incorporat, fet amb la mateixa roba. Hi destaquen els botons i les inicials SF que hi són brodades.

Finalment sembla que el model que es va consolidar va ser el d’aquesta bata potser no tan fàcil de cordar, ja que els botons eren al darrera, però si còmoda i funcional. De color claret, tirant a un beix rosat, tenia un canesú a la part superior i, la resta de roba, estava disposada amb una bona amplada que facilitava els moviments deixant la cintura ben lliure. El coll era rodó i, algunes alumnes hi feien sortir el collet blanc de la brusa de l’uniforme. Al davant s’hi poden veure dues butxaques.

Funcionalitat i còmoditat en un disseny que, dissortadament no es va poder lluir durant molt temps, pel tancament del Col·legi de la Sagrada Família l’any 1972. Al juny d’aquest any en acabar el curs 1971-1972 va ser quan el col·legi va cloure les seves portes. Només hi van quedar grups de pàrvuls.

De dalt a baix i d’esquerra a dreta:

Fila 1: Kika Fransoy, Montse Xuclà, M. Carmen Granell Turull, M. Clara Prous Lloses, M. Rosa Santacana Vélez, M. Dolors Sàrries, Leonor Jaques Bonjorn i Leo Jaques Carol.

Fila 2: Montse Guillem, Conxita Figueres, Carme Franquesa, Lurdes Ferrer, Pepita Xandri, Ramona Pomés, Montserrat Bové i M. Dolors “Loles” Tosquella.

Pel que fa a la pràctica de l’esport també va canviar i, molt, la manera com les alumnes anaven vestides.

Cal veure aquestes aquestes dues fotografies que, també s’han editat i s’hi han posat els noms, al post dedicat al bàsquet. Les esportistes van amb una faldilla clareta i una brusa blanca. No havia de ser gaire còmode jugar amb una camisa, possiblement de cotó.

Aquestes dues peces sembla que guanyen en còmoditat. La faldilla ja és més curteta i la brusa podria ser de punt, per tant, seria molt més pràctica

Marta Cuadros, a la dreta, i la seva companya, fan molt goig amb aquest xandall, que  era de color verd fosc i que, per fi, alliberava de portar “bombatxos”. Estava embellit amb uns detalls de color blanc al coll, als punys i a la peça que ajustava la part de dalt.

Mitjons i bambes blanques completaven el còmode i afavoridor conjunt. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: