una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. Acadèmiques (22) (2)

Seguim amb més fotografies de les classificades com a acadèmiques. En aquest cas, els grups que hi trobareu són d’alumnes que van passar pel col·legi més tard que les del post anterior, ja que l’orde establert, excepte alguna excepció, es fa cronològicament.

Aquesta bonica imatge està feta a la Pèrgola. Tots recordareu que hi havia uns pins molt grans que, sortosament, es van treure. Ara aquest espai  llueix molt més ja que la preciosa vista que es veu des d’allí, de lluny, ja se’n pot gaudir.

En aquells anys sembla que les nevades que queien eren molt més habituals que ara. Els gorros encara no havien fet acte de presència en joves i grans. Els mocadors lligats al cap ajudaven a no tenir tant fred.

Dempeus: M. Àngels Termens, M. Teresa Lafargue Salvadó, Eulàlia Boronat  Fonoll i M. Teresa Salat Noguera.

Acotades: Anna M. Gasol i Carbonell (filla del que fou durant uns anys professor de llatí al col·legi, donava classes al vespre ja que durant el dia treballava al despatx de ca Lafargue).

Les alumnes que formen part d’aquest grup celebraven el seu acomiadament del col·legi. N’hi havia unes quantes que havien fet Comerç i altres Batxillerat.

De dalt a baix

Fila 1: Pepita Blasi, Sara Fernández Mestres,  Anna M. Farràs, Carmina Lafargue Salvadó, Antònia Vives, Lurdes Gomà.

Fila 2: Pepita Solé, Roser Yago Caelles (que parla amb una altra i quasi bé no es veu), Josefina Casimiro, Maria Dolors “Mari” Millan, Montserrat Regué i Vicenta Closa.

Fila 3: Josefina Graells Raich, Anna M. Fitó, Dolors Rivera Raich, Engràcia Falip i Paquita Regí Font (la de més a la dreta)

Les alumnes que surten en aquesta fotografia són quasi bé les mateixes que hi ha a l’anterior, en aquest cas, posant davant la gruta.

S’hi ha afegit, Isabel Ferran Camps, que porta ulleres i està just sota la Mare de Déu de Lurdes.

En aquells temps el fotògraf tenia cura de fer un reportatge ben complet. Llàstima que aquest costum, més endavant es va perdre. En aquesta imatge hi ha reunides totes les alumnes que havien cursat els estudis de Comerç.

Fila 1: Pepita Solé Elias, Anna M. Farràs, M. Carmen Vendrell i Montserrat Regué.

Fila 2: Paquita Regí Font, Josefina Graells Raich, Anna M. Fitó, Lurdes Gomà i Vicenta Closa.

En aquesta altra es pot veure el grup que havia fet el Batxillerat fins a quart curs, o sigui el primer grau de batxillerat, que és, en aquells temps, el que tancava els estudis al col·legi.

Per fer cinquè i sisè, que era el segon grau de batxillerat, calia marxar de Cervera i, per estudiar alguna carrera que no demanés aquest segon grau, com ara Magisteri, també calia desplaçar-se a una altra ciutat.

De dalt a baix.

A l’esglaó del capdamunt: Engràcia Falip i Carmina Lafargue Salvadó.

Al  segon esglaó: Pepita Blasi, Roser Yago Caelles, Maria Dolors “Mari” Millan, Antònia Vives i Sara Fernández Mestres.

Al primer esglaó: Josefina Casimiro i Carme Bonet i Trilla.

Al terra del pati: M. Rosa Villarroya Massana i Dolors Rivera Raich.

Amb el fotògraf a mà, hi havia qui demanava fotografies en petit grup. Totes porten al darrere imprés Gomez Grau, que és qui venia a fer-les. Després tothom passava per la botiga que tenien al carrer Major, on ara hi ha el Museu Comarcal, per encarregar els duplicats. Sent un dia de festa l’uniforme era obligatori. Els guants blancs, que donaven més elegància al conjunt, no hi faltaven. Portar els cabells llargs trenats amb una o dues cues també era molt habitual, tot i que aquestes alumnes adolescents, ja tenien 14 anys.

D’esquerra a dreta: Carme Bonet, Carmina Lafargue, Dolors Rivera i Roser Montiu.

Un altre grup d’alumnes en una fotografia feta a final de curs que és quan es repartien les bandes.

En cas de que fes una mica de fred, l’uniforme comptava amb un jersei blau mari, per tal d’anar una mica més abrigades. Són tres les alumnes que el porten en aquesta imatge.

D’esquerra a dreta: Pilar Peiret, Ramona Loveras, Dolors Puig, Conxita Torró i M.Àngels Serra.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: