una mica de tot arreu

100 anys de fotografies del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera. Acadèmiques (21) (1)

Recordeu que les fotografies que veureu a partir d’aquest post no estan editades al llibret. Algunes van formar part de les exposicions que es van fer a “el Campanar” i a la Capella de la Mare de Déu de l’Incendi i altres, són inèdites.

En els post d’avui en podreu veure unes quantes que estan incloses en l’apartat d’acadèmiques.

Aquesta primera imatge està feta el mateix dia que la que es va posar a la portada de l’àlbum. En aquest cas, es tracta de les alumnes més petites i, com podeu veure per la data, té més de 100 anys.

En aquesta fotografia datada al 1944-45, acabada d’arribar i per tant inèdita, podem veure els germans Maria i Joan Sans Porredon, posant en la tradicional fotografia que es feia amb aquest muntatge. L’ha cedit la filla de Maria, Teresa López Sans.

Maria Sans mare de família numerosa es va casar amb Antoni López que va ser durant molts anys “practicant” (feis cures, posava injectables…), així és com se’l coneixia vinculat, a la Framàcia Civit. Joan Sans( casat amb Montserrat Güell, ex-alumna del Col·legi de la Sagrada Família).

Aquesta fotografia de grup, a part de la del grup de pàrvuls i de la de la portada del llibret, és la més antiga que tenim pel que fa a grups d’alumnes del Col·legi de la Sagrada Família.

L’ha cedit Mercè Gabarró, que és la jove que està a l’extrem esquerre de la segona fila començant per dalt. No posem els noms de cadascuna de les joves perquè, la majoria de’elles, no estan identificades.

Una fotografia feta davant la pèrgola amb estructura de ferro. En aquest cas sembla que es celebrava la festa de Professió d’aquestes quatre monges que van engalanades amb una corona de flors.  Les alumnes van ben mudades portant l’ uniforme i el sombrero que eren de color blau mari.

La cova dedicada a la Mare de Déu de Lurdes, que estava al fons del pati de la dreta, sembla que feia molts anys que estava feta. Lamajoria de grups s’hi feien una fotografia de record.

D’esquerra a dreta: Mercè Gabarró, Conxita Font (germana gran de la família Font, va gestionar durant molts anys l’empresa que tenien a la carretera de Tàrrega, fa anys que viu a Girona), no identificada, Vilarnau (germana de la mare de Joan Baró, geganter que va morir molt jove, fa molts anys que viu a Barcelona), Angelina Guix (que va treballar a la guarderia Arrel i ja fa un temps que ens va deixar) i quatre no identificades.

Per fer aquesta fotografia de grup es va treure el quadre que presidia la gran sala que hi ha per on s’entra a la capella. Aquesta pintura de la madre Anna M. Janer, fundadora de l’ordre, presideix el grup, en la imatge feta a la terrassa del col·legi.

Aquesta fotografia, cedida també per Mercè Gabarró, que es pot veure al mig de les nou joves que hi ha a la fila del fons, s’hi troben unes quantes cares conegudes com són: Montse i  Magda Pont, Roser Segura (interna, de cal Pauet de Ribé), Angelina Guix, M. Teresa Cos, Dolors Fusté

Assegudes d’esquerra a dreta: Assumpció Carbonell (filla petita de cal Carbonell de la família que vivien a la casa del passeig de l’Estació), Rosa M. Companys (filla gran de cal companys que vivien davant la Universitat), quatre no identificades i Maria Porredon.

Aquesta fotografia està feta al passeig del Potalet, també conegut com passeig Duran i sampere. És interessant poder veure com estava de malamesa la paret de la muralla. Ha sigut molt important la seva restauració. Avui, si passeu per aquest indret, podrreu veure que en aquest tram hi ha un suport que de ferro que l’aguanta.

Aquest grup d’alumnes van totes amb bata. La que està marcada amb una creu és Francisca Balcells, al seu costat s’hi troba Bargués, Montserrat Lloses (de cal Lloses, la botiga de comestibles que hi havia al carrer Combat on ara hi ha els Bolsos Anna Maria, va morir fa molts anys) i Maria Novell (germana de Josep Novell, casada amb Tolosa, vivia a la carreta del cementiri i fa poc que va morir).

La Pèrgola sempre ha tingut molt atractiu i és un lloc que, per fer-hi fotografies resulta ideal.

Aquí podeu veure una joveníssima Francisca Balcells (mare de la farmacèutica Mercedes Gomà). Aquesta foto resulta molt interessant perquè es veu amb molt detall com era l’uniforme que portaven les alumnes del Col·legi de la Sagrada Família de Cervera.

Una altra fotografia que té un valor important pel que es veu al fons: una solitària casa que no és altra que la de la família Ferran Camps. dde les dues urbanitzacions que hi ha avui, una a la part de dalt i l’altra a la part de baix, no n’hi ha ni rastre.

Francisca Balcells aquí porta la bata. Era de color negre, cordada de dalt a baix amb botons s’embellia amb un coll blanc que, sovint, era de plàstic. Sembla que hi porta brodat un nom, se suposa que el de Sagrada Família. S’hi veu un objecte rodó penjat al coll que podria ser una medalla.

Una fotografia feta una quants anys després però portant el mateix uniforme que la seva mare. Són filles de Francisca Gomà: les germanes Mercedes (a la dreta, farmacèutica, que té cura de la farmàcia Gomà) i Francesca Gomà Balcells (arquitecta i professora a l’Institut Segarra)

Quan el Col·legi va tancar les seves portes, l’any 1972, elles en van ser alumnes afectades ja que aleshores cursaven els seus estudis en aquest centre educatiu. Francesca havia acabat el 5è d’EGB i passà al Col·legi Jaume Balmes per fer 6è d’EGB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: