una mica de tot arreu

Barcelona. Casa Vicens Vives. Antoni Gaudí (1)

Aquest complexe construït al barri de Gràcia a Barcelona resultà magnífic. En aquesta imatge de l’època podeu veure com quedava tot el conjunt. Avui només hi resta dempeus la casa. A més les noves construccions que es van fer quasi l’ofeguen.

En primer pla es veu el lloc on hi havia un doll d’aigua mineral i que era conegut com “la font de Santa Rita”. Els veïns li tenien un gran apreci.

A continuació, entre aquesta edificació circular i la vivenda hi havia una font, coneguda com “la cascada”, feta d’obra vista. Estava formada per un arc parabòlic sobre el que hi havia un pas entre columnes.

Observeu la magnífica tanca que envolta tota la finca i de la que avui se’n conserva una part.

L’habitatge mirava cap el jardí.

Vista de la casa amb l’arc en un primer pla.

 Vicens Vives tenia una bona amistat amb Gaudí i li va encarregar aquesta casa que era d’estiueig. Gaudí va entomar aquest encàrrec i el va resoldre fent un projecte imaginatiu que agrada a tothom. La família Vicens Vives era propietària d’una fàbrica de ceràmica i Gaudí va donar un important protagonisme a aquest material que, al llarg dels anys, resultà un tret d’identitat de la seva obra.

Aquest edifici modernista és el primer projecte important de l’arquitecte Antoni Gaudí. És construí al carrer Carolines n. 24 al barri de Gràcia de Barcelona. Resultà una casa enjardinada de complexa volumetreia en la que Gaudí combinà la pedra, el maó vist i una extensa gamma de rajoles de València. És molt evident la influència d’un orientalisme d’arrel islàmica.

Com podeu veure el maó, la pedra i la rajola de València es combinen amb molta gràcia. Hi ha un parell d’angelets que embelleixen una balconada i llueixen un acabat ceràmic.

Els tancaments de fusta són ben especials i en ells s’hi veu clarament la influència islàmica.

Una font amb un curiós enreixat embelleix aquesta terrassa exterior i fa de nexe amb el jardí, que hi és al davant. Des d’aquí es contemplava tota la resta de la finca.

 

 

 

Detall d’un gerro d’aire modernista.

Les baranes i les reixes de ferro forjat preludien els motius modernistes.

 

Les tanques de ferro forjat s’inspiren en la naturalesa. En aquest cas el dibuix repetitiu és una fulla de margalló.

Ja a l’interior de l’habitatge es pot veure com aquests tancaments d’aire oriental donen privacitat i elegància a les terrasses que s’obren al jardí.

Detall d’una petita obra que funciona com a test.

En el proper post podreu veure l’interior de la casa Vicens Vives.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: