una mica de tot arreu

Navàs. Més de Valentí Gubianas i el mural de la dignitat (2)

Navàs és una ciutat moderna que no té història de segles enrere. Situada entre Manresa i Berga compta amb una bona quantitat d’esdeveniments que celebra al llarg de l’any. Un dels importants és la Marxa Romànica de resistència de 80 km., que es fa passant per 21 ermites romàniques que es troben en aquesta zona.

Valentí Gubianas, el gran il·lustrador local, és molt admirat i si seguim donant  un tomb per Navàs podem trobar un altre treball decoratiu del que n’és autor.

Com podreu veure aquí els dibuixos són molt diferents i no estan lligats. Cadascun d’ells es mostra d’una manera individual. Es tracta de l’embelliment fet damunt de les parets de l‘Institut Escola Sant Jordi.

Damunt una base uniforme d’un blau alegre i un pèl apastelat podeu veure el resultat del seu treball.

Cadascun dels motius té una gràcia especial.

Altra volta humanitza un arbre, en aquest cas un pomer, en el que hi ha niuat un ocell al cap i porta una poma com a cor.

Aquí ho podeu veure millor.

Les parets de l’entrada també segueixen amb els motius, en aquest cas, la figura d’una nena i…

…d’un nen arbre amb regadora incorporada que rega la seva pròpia floreta blanca..

Un poble jove i compromés amb el país. Ja vaig comentar que de groc n’hi havia arreu i, en aquest centre educatiu, la defensa del projecte d’ensenyament queda palès en aquests murals que hi tenen exposats.

Un canvi d’estil total el d’aquest mural d’impacte. Tota la paret lateral d’un habitatge que dóna a una plaça ha quedat embellida per aquest magnífic treball del que desconec l’autor. Tot i recordant el passat, el missatge que vol donar és que, sense oblidar-lo, cal recuperar la dignitat.

El protagonitza aquesta imatge de l’antiga estació de tren de Navàs quan el Carrilet, que feia el trajecte de Manresa a Berga, estava en ús. Un transport històric que els més grans recorden del tot. Avui el tram per on passava aquest tren s’ha convertit en un camí per passejar.

Record a la vessant obrera, tan important en aquesta terra, en el temps de Cooperatives pels treballadors i de Fraternitat. Navàs pertanyia al municipi de Castelladral però actualment és Castelladral la que pertany al municpi de Navàs ja que aquesta ciutat ha guanyat amb habitants i importància. Aquí hi podeu veure els dos noms plegats.

Perfil de Navàs.

Família i Treball. 

El campanar destaca en el perfil de la ciutat.

El missatge que vol transmetre aquest magnífic mural!!!

El següent mural es troba a Balsareny i sembla que és del mateix autor. Està dedicat a la festa dels Traginers la més important que es celebra en aquesta ciutat. Ja en faré un reportatge. Enguany toca fer-la el dia 4 de febrer.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: