Pujols, Ocaña i Llach, són els tres protagonistes de l’exposició al Setba, el 10 de la plaça Reial.
Francesc Pujols i Moragues va néixer en aquest habitatge l’any 1882 en el si d’una família benestant. El seu pare era procurador dels tribunals i la seva mare era família del bisbe Moragues. Quan era estudiant de batxillerat va començar a fer versos.
Va dedicar la seva vida a l’escriptura i la filosofia. Va participar als Jocs Florals de 1902 i va guanyar la Flor Natural amb el poema “Idil·li”. També va esdevenir un important crític d’art. Frequentà l’Ateneu bercelonès i s’hi implicà en la seva gestió.
Va morir de tuberculosi als 79 anys.
En aquesta imatge d’un jove Pujols us podeu adonar de la seva estètica que ens recorda la de Salvador Dalí. Dalí era un gran admirador de Pujols.
En aquesta imatge posen plegats.
En aquesta vitrina de l’espai dedicat a Pujols s’hi troben objectes personals del filòsof.
És cèlebre la profecia de Pujols que fa referència als catalans quan diu que “són éssers d’excepció pel fet de ser fills de la terra de la veritat “.
A la paret hi ha escrita una altra frase del filòsof que també fa referència al poble català.
Maqueta del monument dissenyat per Subirachs que hi ha a la plaça Catalunya. A la paret hi ha una col·lecció de quadres d’aquest prolìfic artista.
Les portes són senzilles però la bellesa dels vidres embellits a l’àcid encisa.
Als 44 anys Francesc Pujols es quedà a viure a Martorell. Aquesta bonica edificació, coneguda com a Torre de les Hores hi residí la resta de la seva vida. Va morir aquí al 79 anys degut a la tuberculosi.
Aquest espai, avui funciona com a museu i és visitable.
Lluís Llach va comprar aquest pis als familiars d’Ocaña després de la seva tràgica mort. Hi va viure 19 anys.
Home sobri i minimalista hi va fer molts canvis. Va convertir habitacions petites en espais diàfans i grans. Va pintar les parets de colors diferents.És un dels trets més impactants d’aquest habitatge: els bellíssims colors emprats en cadascuna de les estances.
En sortir del 10 de la Reial i, anant cap a mà dreta, es troba el conegut local Sidecar. Sebta també li va dedicar ún any l’exposició que organitza.
En primer pla, la coneguda font de la plaça Reial i, al fons, l’habitatge amb els seus set magnífics balcons.
Val a dir que el nom de l‘Associació que l’ocupa va agafar el nom d’aquestes obertures: SET (per set) i BA (per balcons). SETBA.
Ha estat un plaer conéixer tot el vinculat a aquest lloc.