una mica de tot arreu

Barcelona. El 10 de la Reial. Pujols, Ocaña i Llach (1)

Donar un tomb per Ciutat Vella sempre és un plaer i, si a més vas a visitar un habitatge emplaçat en un lloc emblemàtic com és la plaça Reial, encara més.

Aquest pis amb mantons penjats als balcons va ser lloc de naixement i de residència de personatges coneguts. Des de la plaça costa poc trobar el lloc ja que les coloraines ho indiquen amb precisió.

El lloc és el número de 10 que justament coincideix amb el conegudissim Hostal Ambos Mundos.

A peu de porta un cartell anuncia el que hi ha programat visitar. Cal trucar el timbre i t’obren des de l’habitatge.

Un cop arribes al rebedor et trobes amb una àmplia informació sobre el que s’ha anat organitzant en aquest espai del que ja fa uns quants anys en té cura Setba que és una entitat sense ànim de lucre que treballa, per mitjà de l’art i la cultura, amb gent desfavorida.

Cada any, des de que tenen la seva seu aquí, Setba hi organitza exposicions, sempre amb temes que giren al voltant del barri.

En aquest desè aniversari han volgut retre homenatge als personatges que d’una manera o altra estaven vinculats amb aquest habitatge. Pujols, que hi va néixer. Ocaña que hi va viure poc ja que, la seva mort en plena joventut, va fer que no pogués gaudir d’aquest lloc on residia. La seva família va vendre l’habitatge al cantant Lluís Llach que hi va viure uns dinou anys.

Les sales conserven el conjunt de precioses rajoles hidràuliques que cobreixen els terres.

L’habitatge de 300 metres quadrats compta amb 7 balcons que donen a la plaça Reial la qual cosa el fa molt atractiu i lluminós.

Les treballades baranes de ferro forjat es repeteixen en cadascun d’aquests set balcons oberts a la plaça.

Una plaça que avui té un gran protagonisme i és un dels llocs més visitats de la ciutat comdal ja que s’hi troben una gran quantitat de restaurants d’èxit.

Als més joves Ocaña no us sonarà de res però val a dir que va ser un personatge molt conegut en el seu temps. En el proper post s’explicarà com d’extravagant era i es podreu veure tot el que es mostra a l’exposició dedicat a la seva vida, obra i mort.

Era home que es decantava pels angelets i els representava de totes les maneres possibles. Aquesta garlanda resta encara en una de les parets com a record del seu pas per aquest pis.

 

Va néixer a Cantillana, una ciutat andalusa on hi va morir accidentalment. Aquest cartell anuncia una exposició al seu poble natal.

José P. Ocaña, el famós i exènctric pintor naïf, anarquista i activista LGTB, un espanyol-andalús, afincat a Barcelona. Tot un personatge emblemàtic lligat a les Rambles i a la plaça Reial.

No us perdeu el proper post que us resultarà ben curiós.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: