una mica de tot arreu

La Caixa. Centenari de l’Entitat a Cervera. (2)

En el post d’ahir vaig esmentar l’acte institucional que va tenir lloc al Paranif de la Universitat el dia 24 de febrer. Hi van assistir diferents personalitats de l’àmbit de CaixaBank, que és com es diu ara l’entitat, i altres del món polític.

ca-4

L’acte va comptar amb la presència de Xavier Rivera Sentís, historiador i estudiós del passat jueu a Cervera, que va pronunciar la conferència “Noves aportacions sobre la localització del call de Cervera”.

La ponència demostrava documentalment les noves aportacions sobre la localització dels dos calls jueus a Cervera i exposava el procés de recerca que s’ha seguit, en que han tingut un paper destacat tant la reinterpretació de la documentació emprada per l’historiador Agustí duran i Sanpere com la troballa de dos documents inèdits, de caràcter fiscal públic i d’arxius familiars, ambdós posteriors al moment de l’expulsió. La recerca ha permés localitzar de manera definitiva el primer call cerverí, el cal Jussà.

Cal esmentar que aquesta magnífica conferència es va escoltar, per primera vegada, i en motiu de l’acte que s’organitza per la Festa Major de febrer, a “el Campanar”. Amb les dues sales plenes de gom a gom totes les persones assistents van gaudir, i molt, amb les explicacions interessantíssimes de Xavier Rivera.

En aquesta imatge podeu veure el ponent impartint la seva conferència al Paranimf de la Universitat de Cervera.

ca-3

Torno a incloure algunes imatges dels treballadors de “la Caixa” procedents de la col·leció privada de la família Puig. Són molt interessants perquè hi podem veure tot un grup de treballadors de diferents entitats bancàries cerverines, molts d’ells ja traspassats i altres jubilats.

Una trobada que presideix Fautino Millán, Director. A l’esquerra s’hi veu Antonio Puig i, a la dreta, Santi Pujol. D’esquena, Josep Mª Llamas. Tots treballadors de “la Caixa”.

17

Aquí podem veure el nou Director que va substituir a Faustino millan, Sr Fransoy que parla amb Antonio Puig i la seva muller, Carme Ortiz. Al davant, Josep Mª Trilla i la seva muller, Rosina Fusté.

15

La mateixa imatge més d’aprop. Una joveníssima parella la de l’Antonio i la Carme, que sembla que esperen el seu primer fill. I la Rosina Fusté, de perfil, veient-se perfectament el seu elegant pentinat amb el que la recordem.

16

21

Al davant, Ramon Rauret, del Banc Espanyol.

Asseguts i d’esquerra a dreta: Tarafa, de la Caixa. Josep Balcells, del Banc Espanyol. Salvador Torrens, del Banc Espanyol. Julian Rodriguez, director del Banc Saragossà. No identificat . No identificat. Miquel Villarroya, director del Banc Espanyol, Fransoy, director de la Caixa. Miquel Razquin, director de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Lleida. Josep Mª Trilla, de la Caixa. Daniel Llona, de la Caixa Rural de Lleida. Josep Balcells Arriazu, del Banc Espanyol.

Dempeus i d’esquerra a dreta: Ramon Márquez, del Banc Espanyol. Oncle de Marc i Àlex Márquez. És el president de la Penya Marc Márquez i responsable de la botiga on es venen els productes dedicats al campió. Joan Salat, fill del que fou tants anys Paer en Cap de Cervera. Josep Mª Prat, de la Caixa, que més endavant també va tenir el càrrec de Director d’aquesta entitat i que el seu pare ho va ser, durant molts anys, de la sucursal de Tàrrega. No identificadaJoan Bravo, de la Caixa Rural de Lleida. Lluís Sala, del Banc Espanyol. Ramon Balcells, que fou més endavant director del Banc Espanyol. Més tard va ser Paer en Cap de Cervera. Lleonard Santacana, del Banc Espanyol. No identificat.Tomàs Baguer, de la Caixa. Josep Tella, del Banc Espanyol. Antonio Puig, de la Caixa. Josep Mª Llamas, de la Caixa. Isidor Rosich, de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Lleida, entitat que va passar, més tard, a ser propietat de”la Caixa” on hi treballà fins la seva jubilació.

Aquesta trobada es va fer en motiu de la festivitat de Sant Carles Barromeu, patró de la banca.

21

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: