una mica de tot arreu

Santíssim Misteri. Tota una història. L’inici (1)

Un soldat de l’exèrcit espanyol que va intervenir a la guerra que va enfrontar l’emperador d’Alemanya i el rei d’Espanya Carles V, aliats de la república de Venècia contra el Papa Climent VII, va obtenir, l’any 1527, com a botí un fragment del lignum crucis.

mi 1

mi 2

mi 3

Aquest soldat al tornar a la Península va caure malalt a Martorell. Allà sembla que va coincidir amb mossèn Jaume Albesa. Ja moribund li va conferir la relíquia amb el pacte que si recuperava la salut li tornaria. Però el soldat va morir i Mossèn Jaume Albesa va passar a ser propietari de la relíquia.

Aquí poden veure un retrat seu. Tot i que a la pintura hi diu que va morir l’any 1540, no és correcte, ja que aquest va ser l’any del seu testament. Mossèn Jaume albesa va morir el 31 d’octubre de 1547. Aquesta pintura, d’autor anònim, es conserva al Museu Comarcal de Cervera.

mi 4

Sembla que, en un primer moment, mossèn Jaume Albesa va dipositar la relíquia a l’ermita de Sant Ermengol.

Vista exterior de l’ermita de Sant Ermengol. L’any 1940, que coincidia amb el quatre-cents aniversari dels fets del Santíssim Misteri, a iniciativa de mossèn Josep Arques, s’hi van plantar pins i xiprers.

mi 9

Relleu de fusta al·legòric als fets, on s’hi pot veure el que pot representar un ganivet, el fragment del Lignum Crucis i tres gotes de sang. Aquest relleu es conserva a l’interior de l’ermita.

mi 7

Interior de l’ermita de Sant Ermengol.

mi 8

“Goigs en alabança de St. Armengol, Bisbe de la Seu d’Urgell, que’s venera en sa Ermita del terme de la ciutat de Cervera”.

Aquests goigs van ser escrits per mossèn Josep Arques l’any 1940 i són inèdits. A les estrofes IX, X i XII es fa referència a mossèn Jaume Albesa i al Santíssim Misteri.

mi 5

mi 6

En aquesta ermita la relíquia hi va estar només un temps ja que mossèn Jaume Albesa va considerar que era un lloc poc segur i la va dipositar a la capella de Sant Nicolau a l’església de Santa Maria.

La capella de Sant Nicolau a la primera dècada del segle XX en la que apareix el retaule desaparegut durant la Guerra Civil.

any: < 1936 tema: Patrimoni, edificis singulars. Església autor: cedeix: AHC gestionat per: Razquin

Fotografia de Gómez Grau dels anys 60 del segle XX. S’hi pot veure el retaule actual obra de l’escultor Jaume Perelló.

any: tema: Patrimoni, edificis singulars autor: Gómez Grau cedeix: Família Razquin gestionat per: Razquin

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: