una mica de tot arreu

Santísim Misteri. Tota una història. El miracle. (2)

6 febrer 1540
Al poble del Tarròs imposaven una Vera Creu als malats o a les persones que ho desitjaven. Però es va donar el cas, que en una d’aquestes imposicions, una persona va manifestar que aquella relíquia no era autèntica i la que sí que era autèntica era una relíquia que hi havia a Cervera.

El rector del Tarròs va fer la petíció formal al seu homònim de Cervera per obtenir un fragment de la Vera Creu i poder continuar amb la seva activitat d’imposicions. Després de les oportunes formalitats de rigor es va acordar efectuar la divisió del Lignum Crucis el dia 6 de febrer del 1540 a les 3 de la tarda.

Enaquell acte s’havien convocat setze persones, cinc sacerdots i cinc seglars que eren testimonis. Entre els personatges principals podem assenyalar: mossèn Joan Mongay, rector del Tarròs, que anava provist amb una creu de plata per encastar–hi la relíquia; mossèn Jaume Albesa, com a donant de la relíquia; mossèn Jeroni Esteve, prior de la Confraria de sant Nicolau, amb la clau de l’armari; mossèn Bartomeu Amorós, intermediari entre els dos primers; i Francesc Pinyes, l’argenter que havia de fer l’encastament.
Les imatges que il·lustren aquest apartat són tres gravats del segle XVIII, en els que hi ha representat l’acte de divisió del Lignum Crucis.
– El primer, de l’any 1716 i autor anònim, forma part d’una de les edicions dels goigs.

ma1

– El segon, aproximadament de 1746, obra de Pere Costa, en el que l’autor s’ha servit del gravat anterior, per fer–hi una nova interpretació. (Arxiu Comarcal de la Segarra).

ma 3
– El tercer, és una segona edició del gravat anterior, en el que s’hi han fet algunes modificacions, com els caps dels personatges 2 i 4, i una creu que no apareix en la primera versió.

ma 4

El segon reliquiari

Entre els anys 1543/1544, la Comunitat de Preveres va encarregar a l’argenter cerverí Francesc Pinyes la realització d’un reliquiari, on encastar–hi la relíquia del Santíssim Misteri. Aquest reliquiari no degué satisfer a la comunitat de preveres, ja que a l’any 1549 es contracta un nou reliquiari amb l’argenté cerverí Jaume Tarroja.

Aquest segon reliquiari és el que va ser robat fa cent anys.

any: - 1915 tema: Patrimoni, edificis singulars autor: mossen Jacint Oliveres cedeix: ACC (Porredon) gestionat per: Max Turull

Capella del Santíssim Misteri
Va ser inaugurada el mes de setembre del 1633, amb grans celebracions.
En quan a l’altar, el pla inicial és de l’any 1778 i l’obra va ser acabada al voltant de 1810. Els seus autors són els escultors Jaume i Tomàs Padró, pare i fill.

Litografia de l’any 1847 obra del litògraf barceloní Ferran.

ma 9

 

Diverses fotografies i postals, procedents de col·leccions particulars i de l’Arxiu Nacional de Catalunya, fons Agustí Duran. Entre elles, destaca la primera fotografia, en la que es veu que encara no hi ha les pintures que van fer els germans Oromí l’any 1880.

ma 8

 

ma 10

ma 11

ma 12

ma 13

ma 14

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: