una mica de tot arreu

Cosir de Blanc. Homenatge a Ramona Bonet Estela (6)

Aquest espai va ocupar el centre de la sala. Estava presentat com una zona de cosir amb els elements bàsics per poder treballar. Quasi tot el que s’hi mostra pertanyia a Ramona Bonet Estela.

c 42

Aquesta cadira procedeix de la casa de Jaume Ximenes, cerverí i resident a Argentina. Formava part de la seva llar cerverina i és un record de la seva mare, Josefa Portella, que fou una excel·lent modista.

c 44

Carmina Castelló, pintora, li donà un toc especial en afegir-li aquestes flors.

c 43

Aquest és el cosidor que va fer servir Ramoneta Bonet. Hi podeu veure diferents estris que ella utilitzà al llarg dels anys.

c 35

De botons, en tenia moltíssims. Especialment d’aquests nacarats, molt adients per posar a la roba blanca.

c 36

La seva col·lecció de tisores és molt extensa. Aquí se’n pot veure una mostra.

c 37

Capses plenes d’encant servien per guardar diferents materials. La de la dreta era de Galetes La Palma.

c 38 a

Hi hagué un temps en què mans àgils i diligents voleiaven damunt de nuvolades flonges i esponeroses de roba blanca. Les teles de fil, de cotó, de seda…es convertien en petits tresors de la mà de cosidores i brodadores.

c 39

De puntes se’n guarden molts metres. La majoria tenen molts anys. El treball de ganxet que feia Ramoneta Bonet en fer-se més gran, és el que podeu veure en aquest tapete.

c 40

En temps pretèrits planxar era tota una aventura. Aquestes planxes donen fe del que costava. Aquestes dues fustes, que embolicaven amb roba blanca, servien per planxar, especialment mànigues.

c 41

Coixinets per guardar agulles. El petitó, avellutat, va estar tota la vida al costat de Ramoneta ja que el va fer quan era una nena.

c00 (1)

 

Aquest vestit de l’esquerra es va adaptar per poder-lo fer servir. No cal dir que es va buscar la millor peça de la casa. Ramoneta la va escurçar i va posar unes randes adients, de les guardades dins  les capses, per tal de que el cos conjuntés amb la faldilla.

co 33

Fines agulles platejades feien i desfeien el seu camí damunt les peces tallades amb tisores sàvies i deixaven al seu pas un estol de tavelles, costures, voretes, repunts i puntejats, tot plegat abillat amb una munió de randes fetes amb la dansa dels boixets damunt un coixí o amb el gràcil moviment d’un ganxet.

c 2

Aquí es pot veure, en una fotografia, com, personalment, lluïa el resultat d’aquest treball

P1160673

Amb aquestes dues composicions s’acaba el recorregut per l’exposició Cosir de Blanc.

c 52

Aquesta colxa per posar al cotxet fou un dels treballs que Ramona tenia en més estima ja que li va costar molt de fer. Era una reducció d’un model de llit de matrimoni i, a l’estar treballat en un fil molt fi, els nusos que s’hi feien eren abundants.

co 25

co 26

Un altre conjunt per posar al gran cotxet que era el que tenien per treure’ns a passejar. El recordo com una peça rellevant. Suposo que el van donar, ja que era molt gran i ocupava un espai considerable.

co 27

Aquest vestit99 anys.

P1160679

És el que porta posat Ramoneta en aquesta fotografia quasi centenària.

co 30

Detalls.

P1160680

Aquest 31 d’octubre Ramona Bonet Estela hauria fet 100 anys.

co 31

Els rams de flors han tingut un protagonisme  en aquesta exposició. Aquest, de Floristeria Noemí, és el que es va posar el dia de la inauguració. Ha estat l’únic de flors naturals dels que es mostren a la sala. Els altres procedeixen de la tenda Corrons de Barcelona (avui ja tancada) i estan fets amb flors de roba.

c 53

L’objectiu d’aquesta exposició ha estat preservar la memòria daquest treball artesanal amb el que s’ha pogut gaudir. Cosir de Blanc ha estat un homenatge a Ramona Bonet Estela. Ens va deixar el 23 de març quan li faltava poc per complir els 100 anys.

Per molt que fem per ella i per preservar la seva memòria sempre serà poc pel que ella ens va donar.

co 32

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: