una mica de tot arreu

Cosir de Blanc. Un homenatge a Ramona Bonet Estela (4)

La gent del darrera és la que va deixar peces fetes a finals del segle XIX i principis del XX. Disposaven de molt temps i el dedicaven a cosir i brodar. Les joves preparaven l’aixovar pel moment en que es casarien. A vegades, les coses no sortien com estava previst.

En aquesta fotografia hi destaca la figura d’una nena que va vestida de blanc. És Josefa/Pepeta Bonet Sobrevila. Aquesta nena va anar creixent i va esdevenir una perfecta cosidora. Anava preparant el seu aixovar alhora que cosia totes les peces d’ús personal. Va morir ben jove a causa del tifus.co 36

Aquí la podeu veure quan ja era una noia. Aquests mocadors, l’emmarcat és de seda natural, els havia brodat ella.

c 28

L’ambientació que s’ha fet en l’espai on s’exposa la seva roba de dormir està basada en elements de la neteja personal i d’higiene íntima. Aquest moble funcionava com a water.

c 49

I aquest altre també tenia la mateixa funció.

c 50

El palanganero sosté un gerro i una palangana que servien per rentar-se. Les tovalloles, sempre marcades amb el nom, lluïen serrells ben elegants.

c 47

Damunt el tocador, un tapete embellit amb un treball anomenat Richelieu, contrasta amb aquest recipient de vidre pintat. Funcionava com a ampolla d’aigua amb la part superior que servia com a vas. A l’esquerra s’hi veu una bosseta per guardar les pintes.

c 16

Damunt un estri que funcionava com a bidet es pot veure un gorro de dormir, marcat, com tota la roba, amb les inicials de la seva propietària: Pepeta Sobrevila.

c 17

Camisa i gorro de dormir de Josefa Bonet Sobrevila. Al fons, damunt el mirall del tocador, s’hi pot endevinar un pentinador que era com una capeta que es posava a les espatlles per no embrutar-se al moment de pentinar-se.

co 1

Detall d’una camisa de dormir marcada amb el nom complet: Pepeta.

c 18

Llençol de fil amb brodats i puntes que formava part de l’aixovar de Pepeta Bonet.

c 23

Pepeta tingué molts admiradors i en aquest quadre s’han emmarcat postals que ells li enviaven.

co 41

Roba interior. Calces que arribaven sota els genolls, amb una gran obertura central acompanyades d’un delicat coset que es portava sota el vestit quan encara no feia fred.

suelta 2

Sostenidors i faldilla blanca que cobria les calces.

co 34

A l’esquerra roba interior amb mànigues llargues per quan feia més fresca. Les calces segueixen el model habitual variant el tipus de randes que les embelleixen.

c 1

Gorro de dormir, vist des de darrere, acompanyat de la camisa de dormir. Al fons, les tres peces de roba interior abans esmentades que formaven part de l’aixovar de la jove Pepeta/Josefa Bonet que, dissortadament morí en la flor de la joventut a principis del segle XX.

c 59

Aquest conjunt de peces, sumades a altres que no s’han exposat perquè són semblants, formen part del record que deixà aquesta jove que era tieta de Ramona Bonet Estela. Ella la recordà sempre perquè li deguè produir un fort impacte la seva mort. Sempre ens  parlà de la tieta Pepeta.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: