una mica de tot arreu

Ramona Bonet Estela, estimada “padrineta”

Aquest post és un homenatge a la nostra estimada “padrineta”. Avui fa una setmana que ens va deixar i preservarem sempre el seu record. Aquestes paraules, llegides el dia del seu enterrament, van acompanyades amb algunes fotografies, algunes d’elles quasi centenàries.

nena la bona

Tots esperàvem amb il·lusió poder celebrar els teus 100 anys. Hem gaudit amb moltíssimes festes amb la teva companyia i, aquesta, hauria estat extraordinària. El proper 31 d’octubre, plegats, recordarem tot el que has fet per nosaltres en la teva llarguissíma vida. Que encara ens ha quedat curta.

Amb tu s’ha acabat la generació de la nissaga de “cal Delfin”, dels nascuts a les primeries del segle passat. També s’acaben les històries amb les que ens hem nodrit durant tants anys. Històries de tota mena: familiars, vinculades a l’ofici de forner, anècdotes de quan èrem infants i, especialment, les vivències en temps de guerra. Aquesta guerra que a tu, tant et va marcar, i que sempre tenies present com el malson que et va arrabassar el millor de la teva joventut.

tieta llaç cap

Venies d’una infància agradable i planera i d’un aprenentatge assolit al col·legi de les monges franceses. Recordo com ens recitaves textos en aquesta llengua que havies memoritzat en aquells anys feliços i despreocupats.

tieta guapa bona

Vas bescanviar la ploma pel fil i l’agulla, tot i fent l’aprenentatge d’un ofici que avui ja és història: cosir de blanc. Hi tenies una aptitud extraordinària i guardem petites obres d’art que havies fet de molt joveneta. Aquest do et va portar a enllestir peces amb una gran perfecció, plenes de detalls elaborats amb les teves mans de plata: presilles, tavelles, ullets, traus diminuts, brodats…tot et resultava senzill. Més endavant, el ganxet i la mitja, van arrodonir aquesta predisposició que tenies. Al cosidor de Ca la Basília i, junt amb la Miquela, ambdues cosines germanes teves, vas treure profit dels teus coneixements cosint també roba de color.

borrosa bona

 

Aquest món amable que t’envoltava, a la llar i al taller de cal Cirera, i que vivies amb una cadència tranquila i serena, se’t va esmicolar per sempre quan va esclatar la guerra. Sempre ens en vas parlar, esgarrifada, de la trencadissa que va suposar el vostre dia a dia. Els detalls, me’ls sé tots, ja que des de petita he tingut un interès minuciós per la història i, amb mi, hi vas trobar una molt bona oient. Com que ho sabies transmetre tan bé jo podia escoltar el brunzit de la bomba que va caure al carrer Combat i els crits de les dues germanes que van quedar atrapades a la seva llar…

palla bona

 

L’ajuda envers els altres, de més jove, la posaves en pràctica en diferents formes de voluntariat. Jo t’acompanyava al rober, in classificàvem i repartíem roba a persones que ho necessitaven, a fer neteja a l’església de Sant Antoni, on també preparàvem els rams de flors…Aquestes i altres espurnes en clau de solidaritat han fet que, al llarg de la meva vida, hagi considerat prioritari treballar pels altres sense buscar el benefici propi, sigui en el món de la cultura, del lleure o de les necessitats de les persones.

Una altra constant a la teva vida ha estat l’enyor que has sentit per l’absència de la teva mare que morí quaranta dies després del traspàs del teu pare. Tu tenies trenta-sis anys. Sempre parlaves d’ella i ho feies amb una adoració indescriptible. La vas trobar sempre a faltar i et vas alegrar molt quan el dia que van néixer les bessones, vam posar una Mare de Déu de Montserrat en una fornícula que havíem preparat a la façana del carrer Travesser. Era el 2 de setembre de 2009. Aquesta imatge acompanya el teu recordatori.

tieta davant

Els anys passaven i, amb el naixement de la Judit, la teva fillola, vas assolir un estatus que mai t’ha abandonat: el de “padrineta”. I, en arribar la Vanesa, de qui vas tenir cura al màxim, aquest nom se’t va mantenir. I per l’Íngrid i la Laia has seguit sent la padrineta.

tieta la bona

A les noces de la seva fillola Judit, el 18 de setembre de 2004.

Has gaudit d’una memòria prodigiosa i d’una claredat mental extraordinària fins un parell de dies abans del teus trapàs. Has estat una enciclopèdia de vivències, històries, costums, relats i anècdotes viscudes al llag de quasi un segle i que procurarem preservar i transmetre.

la millor

En el comiat de la Vanesa, que marxava cap a Buenos Aires, el dia 2 d’abril de 2013.

T’has interessat per totes les activitats organitzades a “el Campanar”, aquest espai que durant tants anys de la teva vida va ser sinònim de treball, família, continuïtat i tradició i, des del balcó que dóna al carrer Combat, que per tu ha estat una panoràmica oberta a la vida, has participat en la dinàmica d’aquesta via en la que vas començar i has acabat el teu camí.

tieta antoni i jo

Ens has dedicat tota la teva vida facilitant-nos el camí. Sempre a prop per qualsevol cosa, tant pels petits detalls, que si ens fa falta això o allò, que sempre ho tenies, com per coses de més volada. Has estat presència i essència. T’has volcat en nosaltres. Només podem expressar l’immens agraïment que tenim per haver pogut gaudir del regal de la teva companyia durant tants anys.

definitiva

En el seu darrer aniversari. Celebràvem els 99 anys. 

I dir-te que per mi has estat molt més que la tieta. Has estat una mare. Espero que ara, per fi, t’hagis teunit amb la teva que tant has enyorat i, plegades, poguer tenir cura dels que aquí vetllarem pel vostre record. Fins sempre mare, fins sempre padrineta.

recordatori tieta

 

Postal i text enviat per la Vanesa, que es trobava el dia de la mort de la padrineta, a la cordillera dels Andes. Escrit perquè arribés a les seves amistats d’arreu.

postal davant

 

postal darrere

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: