una mica de tot arreu

Dos joves cerverins assassinats.

Sempre m’ha agradat que m’expliquessin històries de Cervera i el tema de la guerra civil, va ser una font inesgotable que, els de casa, davant la meva insistència m’explicaven una vegada i una altra.

La meva mare estava especialment sensibilitzada amb el record de la mort de dos joves cerverins. Ella, en començar la guerra tenia entre 16 i 17 anys i, aquests joves, eren un pèl més grans. De detalls me n’havia donat molts i, el seu enterrament, inesborrable pels que hi varen assistir, me l’havia explicat amb el trasbals propi d’un fet que la va colpir.

Fa uns dies, al  triar les fotografies pel cartell dels actes en memòria de la construcció del Poll del Cel, en una de les imatges, s’hi destacava un jove molt eixerit que portava un vestit blanc. Al preguntar qui era i, saber que es tractava d’un dels dos germans Botines, em va fer recordar tot el que la mare m’havia explicat d’aquests nois.

Veure’ls, pletòrics i plens de vida, l’any 1935, amb el desconeixement total de la tragèdia que els hi tocaria viure al cap de tan poc temps, em va impactar. D’entrada el cartell ja es va fer en blanc i negre, com una mena de dol per la pèrdua d’aquesta alegria i ganes de fer i col·laborar amb el projecte de la construcció d’aquest avió i que, amb un tres i no res, es va estroncar d’una manera impensada i cruel.

Com que és important conéixer els fets que són part de la nostra història i que no hem d’oblidar, seria bo tenir un record, tot i fent un recorregut per la vida, ben curta, d’aquests dos joves. Per tant, quan l’exposició del Poll del Cel quedi tancada, se’n presentarà una altra en la que els protagonistes seran Salvador i Jaume Botines.

Cal donar les gràcies a la seva família per la cessió del material gràfic, documents i altra informació relativa als seus projectes vitals i a la seva prematura mort. Es farà un treball de recerca, exhausiu, per tal de donar una visió fidel de com va ser la seva curta vida i del per què del seu assassinat. El record d’aquests fets suposarà un reflexió orientada a la no violència i a la llibertat de pensament i d’ideologia.

Avui publico unes fotografies de la col·lecció particular de la família Botines en les que se’ls veu treballant en la construcció del Poll del Cel i posant, junt amb els seus companys d’aventura, al costat d’aquest avió que ja anava prenent forma.

En primer pla, Salvador i, al darrere, aguantant l’ala del Poll del Cel amb els braços creuats, el seu germà Jaume.

Eren tan joves!!! Qui podia haver pensat en aquests moments, que moririen assassinats dintre de poc temps…?

botines 1

botines 2

botines 3

botines 4

botines 5

botines 6

botines 7

Aquesta és la fotografia que es va triar pel cartell i on vaig veure per primera vegada un d’aquests dos germans, el Salvador, amb el cabell aixecat pel vent i  un vestit blanc impecable. Era fill del sastre Botines i això es notava en la roba.

noi botines

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: