una mica de tot arreu

Sant Joan, història i domassos

L’antiga església de Sant Joan de Jerusalem, coneguda també com Sant Joan Degollat ha estar l’espai on s’ha muntat una exposició de fotografies, gravats i documents que amb el nom de Santíssim Misteri de Cervera: 1915-2015, 100 anys del segon robatori fa un recorregut per la història d’aquests darrers cent anys vinculats amb diferents aspectes de tot el relacionat amb el Santíssim Misteri.

Aquí podeu veure el cartell que anuncia l’acte. Possiblement els dies de visita s’ampliaran al proper cap de setmana ja que, cerverins i cerverines que aquests dies s’han desplaçat fóra de la ciutat en motiu d’aquest pont festiu, ho han demanat per tal de poder-la visitar.

2015_02_04_exposició_santíssim_misteri_2-01 (4)

Si Santa Maria, en motiu d’aquesta Festa Major, es muda amb els magnífics domassos que tant l’embelleixen els que hem preparat aquesta exposició també hem volgut mudar el petit i acollidor espai de Sant Joan i hem cobert les seves “columnes” amb “domassos”.

És important guardar les coses i tenir-ne cura ja que, en un moment deteminat, poden tornar a servir, encara que sigui per un ús al que no estaven destinades. I això é el que ha passat amb aquestes elegants peces de vellut grana amb detalls de passamaneria daurada.

joan 16

Com podeu veure estan fent la funció de domassos de manera que, en entrar al recinte de Sant Joan, sobta aquesta tranformació que recorda, de seguida, Santa Maria.

joan 14

joan 15

Els plafons expositius s’han preparat amb molta cura per tal de que quedessin com un digne suport pel material exposat.

joan 17

joan 18

joan 19

La pregunta, que suposo que molts us fareu és: d‘on han sortit aquestes peces tan reexides. El grup que treballem sempre plegats en diferents activitats, moltes vegades tenint cura de mostres i exposicions en aquest espai, som gent de recursos. Els pressupostos són migrats i ens cal espavilar per tal d’aconseguir bons resultats. En aquest cas recuperant aquests velluts.

Fixeu-vos bé en les fotografies i a veure si endevineu la procedència d’aquestes peces fetes amb molt gust i possiblement d’un alt cost en la seva confecció.

joan 20

Els plafons ja es van omplint

joan 21

Tot i que el dia 5 va caure una bona nevada, no ens vam espantar i, a l’hora anunciada, va tenir lloc la inauguració.

joan 1

Els assistents, abans de començar l’acte, fan una ullada a l’exposició.

joan 2

Jaume Carcasona va actuar com a representant de la Paeria encetant l’acte amb un breu parlament. Va agrair el treball de tothom que ha tingut cura de la mostra, remarcant la duresa de l’esforç emprat. Com que havia passat algun dia a veure com treballàvem sabia del fred que hi feia en aquest espai i que vam haver d’aguantar.Va esmentar, especialment, el treball fet per Ramon Mª Ra zquin, responsable de tota la part documental.

joan 3

Gràcies al treball de recerca, de clasificació i organització de Ramon Mª Razquin ha estat possible presentar aquest recull de documents, fotografies i gravats que faran les delícies de totes les persones que tenen interés per conésixer la història de casa nostra.

Ramon Mª va fer una visita guiada explicant a tots els assistents cadascun dels apartats en que està dividida l’exposició. Razquin, ànima de molts projectes de recerca històrica i motor de la Història Gràfica de Cervera, és una figura clau dins del món cultural cerverí per totes les importants aportacions que ha fet al llarg dels anys.

joan 6

joan 8

joan 9

A part dels plafons, lés parets laterals de Sant Joan, han quedat plenes de documents interessants sobre la Festa del Sant Misteri, pel que fa a aquests darrers cent anys.

El muntatge de l’exposició ha anat a càrrec de Ramon Mª Razquin, Carme Bonet, Josep Mas, Mª Àngels Montané, Ramon Armengol, Dolors Allué, Carme Font i Mª Rosa Villarroya (que no surt a la fotografia).

grup

En aquest blog, properament, i, gràcies a la generositat de Ramon Razquin, gaudireu amb detall de moltes de les fotografies, documents i gravats d’aquesta exposició.

Us poso tres imatges fotografiades directament, (el proper material que veure serà escanejat per tant molt millor).

La sabateria, on ara hi ha l’estanc, és una bona imatge pel record.

joan 10

Portant le trampes.

joan 11

Els músics: Clotet, un joveníssim Robinat

joan 12

Les fotografies d’aquest post han estat fetes, la majoria per Ramon Armengol, i alguna per jo mateixa. Gràcies Ramon!

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: