una mica de tot arreu

A la recerca del temps perdut a l’Antiga Biblioteca

El diumenge passat, va tenir lloc a l’espai que durant molts anys ocupà l’Antiga Biblioteca, un acte d’inauguració per part de les Corals de Cervera. Fins fa uns anys, aquest havia estat el lloc on assajaven, però degut a que hi havia un projecte per tranformar-lo, van haver de marxar. Després de fer estades al Col·legi de la Sagrada Família i al Casal Parroquial, ara, com que les obres no s’han fet per falta de mitjans econòmics, han tornat al lloc on tan bé s’hi trobaven. Un lloc, al que li han donat un nou aspecte, gràcies al treball de jova que han dut a terme els voluntaris i voluntàries vinculats amb les corals.

Quan anava a participar en aquesta inauguració i retrobar-me amb aquest indret, per mi molt estimat, ja que en la meva adolescència i joventut hi vaig passar moltes estones llegint, estudiant, agafant llibres en prèstec…em recordava dels llibres de Marcel Proust que, amb el títol de “A la recerca del temps perdut”, m’atansaven als meus propis records d’aquells anys: Veia el carrer Major, enmig d’una espessa boira, amb les llambordes que lluïen sota la llum dels vells fanals i passava per davant de la porta del meu col·legi, tot i mirant el sabater que tenia la botiga al davant, i que treballava sota la minsa claror d’una bombeta de poca volada, tot i arreglant les sabates…L’aparador de l’impremta Llamas era una finestra plena de papers, llapis, i altres estris per escriure…Els que són del meu temps sabran molt bé de què parlo…Hi hauria tants records i tantes vivències per explicar… i aquí no hi tenen lloc.

Quan traspasso la porta per, com havia fet tantes i tantes vegades, i pujo escales amunt, un cop de verd m’omple la vista. Totes aquestes parets, sempre tan discretes, de sobte semblen un prat en primavera. I la fusta de la barana de l’escala, les rajoles i el mobiliari hi destaquen amb ganes.

antiga 2

antiga 3

Qui es recorda d’aquesta porta de pedra, que sembla acabada de posar? I deunidó els anys que fa que no s’ha mogut d’aquí. El contrast que li dóna aquest nou color amb que s’han vestit les parets fa que agafi un protagonisme fantàstic. Tot un encert!

antiga 5

El record de la finestreta, petita i discreta, des de la que, abans d’entrar, ja es podia fer una llambregada a la sala, m’aclapara. Veig les taules, els llums, els prestatges plens de llibres, les revistes que m’agradaven… el Destino, Serra d’Or, Paris Match…tot un món lluny de l’ambient, aleshores molt  provincià, de casa nostra…

antiga 4

Un cop de sol il·lumina l’Antiga Biblioteca i la sala, despullada, acull infants, joves i grans.

antiga 6

La Rosa Puig, actual Presidenta de les Corals, ensenya una cançó que tothom aprén a cantar.

antiga 7

antiga 8

Amb entusiasme i, acompanyada d’una coreografia, totes i tots els participants, gaudeixen amb aquesta bona manera de començar una etapa.

Per donar oficialment inaugurat l’espai cal tallar la cinta. Un cantaire de la Coral Lacetània i un de la Ginesta l’aguanten pels caps.

antiga 9

I aquesta nena de la Coral Infantil, la talla.

antiga 11

Què diria la Srta. Montserrat Niubó, la bibliotecària que jo veia sempre atenent a tothom, si donés un tomb pel seus dominis i se’ls trobés amb aquest groc tan llampant? Ves a saber…No hi ha dubte de que sembla que el sol s’hi hagi instal·lat i que pensa quedar-se.

antiga 13

Aquestes portes eren sagrades. Ningú les podia traspassar sense permís. A dins, les tertúlies sovintejaven, i veia persones, en aquell moment, per mi, inaccessibles: Josep Mª Razquin, Jaume Ferran, amb qui després he lligat una bona amistat…en fi, era un lloc carregat de misteri i molt llunyà pels usuaris habituals.

antiga 14

El rellotge, el d’abans i el d’ara, al mateix lloc mostrant aquest números grans i clars que tan bé es veien i es veuen.

antiga 15

Els prestatges on reposaven els llibres, ordenats i classificats, ara serviran per posar les coses de les corals, també amb ordre i sentit pràctic.

antiga 16

antiga 17

antiga 18

antiga 19

L’acte s’ha acabat. la Biblioteca es buida i deixa veure aquest magnífic parquet que estrena.

antiga 24

Petits i grans se’n van cap a la sala de davant, que dóna al carrer Major, per prendre un refrigeri.

antiga 23 bona

Sota l’escala, les persones que s’encarreguen del bar, serveixen les begudes darrera el taulell de fusta des del que la Srta. Niubó em donava els llibres, omplia la fitxa… i atenia tothom. Nous temps, nous usos pels vells mobles.

antiga 20 bona

La música i les veus, que també són música, ompliran tot aquest espai. El silenci, que havia estat rigorós, quedarà trencat pels sons i la suma de totes les veus que assajaran aquí i que ens portaran la llum a les nostres oïdes, en forma de cançons, amb les que gaudirem en els concerts.

Corals de Cervera, que la història d’aquesta Antiga Biblioteca i la saviesa que contenia dins d’aquestes parets, us acompanyi en la vostra estada en aquest espai que molts vam estimar i compartir.

antiga 21 bona

Acabo aquest post amb dues fotografies que m’ha passat la Rosa Ninot. Una, feta per Carles Sala, quan la feina ja estava enllestida . Fixeu-vos en el terra per veure bé el parquet que s’hi ha posat i que fa molt goig. N’ha tingut cura, Josep Cots, a qui cal felicitar per aquest excel·lent treball que segur li ha donat molta feina però que ha magnificat l’espai.

carles sala

I l’altra, feta per la mateixa Rosa, amb l’espai preparat per l’assaig del dilluns de la Coral Lacetània. Gràcies Carles i Rosa!

assaig

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: